Hlavní obsah

Na slovenský Uprising míří Matisyahu i Bunny Wailer

Novinky, Stanislav Dvořák

Kultovní postavička reggae, americký židovský zpěvák Matisyahu, který v ČR nikdy nevystupoval, zavítá do Bratislavy na Uprising, největší středoevropský festival zaměřený na reggae, soul a hip-hop.

Foto: Uprising

Matisyahu

Článek

V roce 2004 se objevil na americké scéně vousatý mladík v klobouku, který hrál zvláštní druh reggae. „Chasidské raggae - zní to jako vtip z raných filmů Woodyho Allena,” žertoval tehdy list Variety.

Matysiahu Miller dobře zpíval i rapoval, kombinoval klasické reggae s hip hopem a občas i s rockem. I jeho texty tehdy zapůsobily, oplývaly hloubkou, která není u pop-reggae běžná. Nezabýval se moc romantikou ani marihuanou, zpívá hlavně o Bohu.

Matisyahu ještě předtím začínal jako rapper Mc Truth, ale pořádně se proslavil až roku 2004 s reggae albem Shake Of The Dust... Arise. Následovaly desky Youth, která vynesla nominaci na Grammy, Light a Spark Seeker. V Bratislavě představí novinku Akeda.

Osmý ročník Uprising Reggae Festivalu se koná 21. a 22. srpna na bratislavských Zlatých pískách. Dále vystoupí Bunny Wailer, Chuck Fenda, Brother Culture a desítky dalších. Více informací najdete na www.uprising.sk.

Reklama

Výběr článků

Načítám