Hlavní obsah

Písničkář Tomáš Klus: Mohu dělat hezké věci pro hodně lidí

Právo, Jaroslav Špulák

Minulý čtvrtek na setkání s novináři ohlásil písničkář Tomáš Klus, že do začátku letních prázdnin hodlá vydat nové album. Skladby pro ně napsal na své nedávné dovolené a premiérově je představí na koncertě, který se na dosud neznámém místě uskuteční 27. června.

Foto: ČT – Veronika Šimková

Tomáš Klus vyjede již 11. dubna na koncertní turné nazvané Přeju ti.

Článek

Kde jste pobýval na dovolené, na níž vznikly písně pro album?

Po velkém uvažování a cestování po celé mapě světa jsme se s rodinou nakonec rozhodli, že se vrátíme do Dominikánské republiky, kde jsme už v minulosti byli. Pobyt i cesta tam nám jsou tak důvěrně známé, že jsme si mohli být jisti, že naše dcera se bude mít jako v bavlnce.

Co vás vedlo k tomu začít tam skládat?

Naprostá většina změn v mém životě v posledních dvou letech nastala pod vlivem mých dvou lásek, manželky a dcery. Má žena mě k nim nastartovala, ona je má Proměnamě, jak se jmenuje moje poslední album. Ucítil jsem, že jsem toho už dost namluvil a že je čas začít svá slova žít. V momentě, kdy jsem to udělal, začala se to kolem mě hemžit spoustou nápadů.

Nejenom, že jsem je mohl začít realizovat, ale ony samy ke mně hledaly cestu a přitahovaly lidi, kteří byli ochotni a schopni mi pomoci. Znamená to, že jsem nastartovaný k tomu dělat věci úplně jinak než dosud. Respektive začít je dělat. Uvědomil jsem si svou pozici na hudební scéně a to, že mohu dělat hezké věci pro hodně lidí. I to vedlo k tomu, že jsem začal skládat nové písně.

Jaká nová deska bude?

Může být trochu brána jako kritická vůči společnosti. Taková ale nebude, protože každá písnička, která by mohla být chápána jako kritická, ale jež spíše popisuje situaci, byla při skládání následována písničkou, která je jakýmsi polštářem. V momentě, kdy si uvědomíme situaci, ve které se nacházíme, i model myšlení, který mezi námi převládá, nabízím v těch polštářových písních řešení.

Jaká řešení?

Nepouštět si do hlavy věci, které nám nedělají dobře. Vždyť jenom my sami můžeme ovlivnit to, co v hlavě máme.

V polovině ledna jste umístil na svůj Facebook písničku ZmrZlým, která brojí proti válkám a konfliktům a současně se stala reakcí na útoky na redakci pařížského humoristického magazínu. Bylo to načasováno?

Spíše se to sešlo. Umístil jsem ji na Facebook v momentě, kdy jsem ji napsal a nahrál. Abych pravdu řekl, v Dominikánské republice jsem byl dost mimo realitu. Nevěděl jsem, co se kde ve světě děje. Z toho důvodu jsem si ostatně tu zemi pro odpočinek vybral. Dominikánská nátura je totiž naprosto mimo evropské smýšlení. Lidé tam nemají problém s ničím. Řeší jenom alkohol, tanec a sex. Světové problémy tam na člověka nedopadají, takže není potíž získat tam obrovský odstup od života, do kterého se ale musíte vrátit.

Jak se bude nové album jmenovat?

Jedna z pro mě stěžejních písniček na něm se jmenuje Anat. Je to staroegyptská bohyně války a ta písnička je ukolébavka pro ni. Pracovní název alba proto zatím je Anat život není.

Kde přesně se uskuteční velký koncert 27. června, na kterém představíte nové písně i celé album?

Nemohu to zatím říct, protože místo ještě není potvrzené. Nebude to ale ani v Praze, ani v Brně, bude to místo, které je dobře dostupné z obou stran. Snažili jsme se takové najít. Na tom koncertě chceme premiérově odehrát celou desku. Přicházejí k tomu teď i další nápady, ale kdybych vám je začal prozrazovat, nebudou mít hlavu ani patu, protože jsou v raném stadiu. Ten koncert nebude velký ve smyslu, že bych chtěl ohromovat. Bude to ale konečně jasně a zřetelně vyslovený můj názor a pohled na svět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám