Hlavní obsah

Streamování hudby nemůže být pořád zadarmo, varují producenti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco si fanoušci zvykli, že na internetu hudba je a bude zadarmo, velké firmy to začínají zpochybňovat. Model přehrání zdarma a placení za přidané služby už jim nevoní.

Foto: Profimedia.cz

Končí zlaté časy?

Článek

„Potřebujeme urychlit nárůst předplatitelů – to je pozitivnější způsob, jak říct, že všechno už nebude zadarmo,“ řekl nejmenovaný zdroj z hudebního průmyslu magazínu RollingStone. Na rovinu dodal, že jsou jen dvě možnosti – buď bude předplatitelský servis nějak vylepšený, nebo jednoduše zhorší to, co je zadarmo čili na streamovacích stránkách bude méně písniček. Pak ovšem vyvstává otázka, jak chtějí konkurovat neoficiálním stránkám, kde je všechno zadarmo.

Jak ukázala statistika Nielsen SoundScan, streamování je mezi mladšími uživateli na vrcholu obliby, jen minulý rok rostlo o 54 procent. Jenže zlaté časy mohou skončit a někteří se možná rádi vrátí ke stahování mp3.

Naštvaní umělci

Samotní umělci si také občas stěžují na streamování, dostávají z něj totiž směšně málo peněz. Zpěvačka Björk označila současný model serveru Spotify za „šílený“.

Lucian Grainge z Universal Music už před časem uvedl, že podobné služby nejsou dlouhodobě udržitelné a šéf Warner Music Steve Cooper se nechal slyšet, že se musí více rozlišit placené a neplacené služby.

Velké firmy už začaly jednat se Spotify o nových smlouvách. „Je to jedna z těch vzácných situací, umělci i firmy se shodli na skeptickém pohledu ohledně tohoto modelu,“ dodal zdroj RollingStonu.

Zdá se, že v budoucnu skončí služby, které mají nekonečné množství hudby zadarmo. Budou buď omezené, nebo nebudou zadarmo. Hudební labely tvrdí, že se to stane do roka, ale Spotify má zatím jiný názor.

Reklama

Výběr článků

Načítám