Hlavní obsah

David Koller vydává sólové album ČeskosLOVEnsko

Novinky, Stanislav Dvořák

David Koller se po turné Lucie opět soustředí na sólovou tvorbu. Na albu ČeskosLOVEnsko nabídne třináct písní převážně s texty slovenské básnířky Mirky Ábelové.

Foto: Brainzone

David Koller: Československo

Článek

„Vždycky říkám, že se necítím být Čechem, ale Čechoslovákem. Navíc většinu textů mi napsala nebo s nimi pomáhala slovenská autorka, jejíž entuziasmus a pracovitost mě hodně ovlivnily. A album vznikalo v Mikulově, na pomezí obou našich států. Proto ten název,“ popisuje David Koller.

Na albu spolupracovali členové jeho kapely Michal Pelant a Michal Nejtek, dále kolega z Lucie PBCH, kytarista Tomáš Vartecký nebo britský producent Kipper. Koller se pustil do rocku, elektroniky i world music.

„Konkrétní představu, jak bude album znít, jsem od začátku neměl. Tentokrát jsme nejvíc řešili, aby nás písničky bavily a měly dobrej rytmus, případně aby se nám na koncertech dobře hrály,“ říká Koller.

Stingův producent

„Když mi David poprvé zavolal, zapochybovala jsem, zda budu umět psát texty v češtině. On mi na to odpověděl, že to můžeme zkusit tak, že tam občas zamícháme i slovenské slovo. A to mi přišlo zajímavé. Když už jsme pak pracovali ve studiu, stávalo se, že mi David něco vrátil s tím, že by to takto nikdy neřekl. Tak jsme to museli měnit, aby sám věřil tomu, co zpívá. A to je, myslím, pro Davida příznačné. Chce být autentický a ví, že jestli mu mají lidé věřit, co zpívá, musí tomu věřit i on sám,“ popisuje Ábelová.

Desku produkovali dvě britské osobnosti, Stingův producent a držitel Grammy Kipper Eldridge a Steve Lyon, který pracoval s Depeche Mode, The Cure a Paulem McCartneym.

Reklama

Výběr článků

Načítám