Hlavní obsah

Portico představí nové album v triu s hostujícím zpěvákem

Praha

Portico Quartet spojující elektroniku a folk s minimalismem a ambientem patřil k nejzajímavějším souborům posledního desetiletí. Po odchodu hráče na perkuse Keira Vineho se soubor rozhodl změnit styl, zaměřit se více na psychedelii, trip hop a northern soul. S tím zkrátili i název na Portico, pod nímž představí 5. května v pražském Lucerna Music Baru své nové album Living Fields.

Foto: Phil Sharp/ LMB

Portico v triu

Článek

Portico Quartet tvořený saxofonistou Jackem Wylliem, bubeníkem Duncanem Bellamym, kontrabasistou Milem Fitzpatrickem a percussionistou Nickem Mulveyem zaujali už v roce 2007 svým debutem Knee-Deep In The North See. Osobitá hudba přetavující klasický repetitivní minimalismus do nové podoby, když jej okořenili prvky ambientu, dubu a elektroniky, jim přinesla nominaci na cenu Mercury Prize.

Skupina se dlouho držela původního pojetí, které dále rozvinula na albu Isla. Pak ale odešel Mulvey, kterého nahradil Keir Vine. Ten opustil skupinu v roce 2014 a soubor se rozhodl pokračovat v triu a více se věnovat kolážím elektronických zvuků a smyček doplněným hlasy zpěváků, což ji zbavilo přesahů k soudobé hudbě a přiblížilo trip hopu nebo tvorbě Legendary Pink Dots.

Nová deska Living Fields s hostujícími zpěváky Joem Newmanem z kapely Alt-J, Jamiem Woonem a Jonem McCleerym vyjde na kultovním labelu Ninja Tune 6. dubna. Jen o měsíc později, 5. května, přivezou Portico nové album do pražského Lucerna Music Baru i s McCleerym.

Nová deska se hodně odlišuje od předchozích, jak ale říká Fitzpatrick: „Living Fields je jen jedno album. Kdo ví, jaké bude to další? Bereme to krok za krokem.“

Reklama

Výběr článků

Načítám