Hlavní obsah

Deon Meyer: Krejčíře samozřejmě znám

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestapadesátiletý spisovatel Deon Meyer je jednou z největších jihoafrických hvězd thrilleru. V rámci Velkého knižního čtvrtku, který u nás proběhne již zítra, vyjde v překladu jeho kniha Ďáblova hora (původně vyšla v roce 2004). Jejím hlavním hrdinou je detektiv Benny Griessel.

Foto: nakladatelství Moba

Spisovatel Deon Meyer

Článek

Problém znásilňování dětí byl vymýcen

Ďáblova hora je ve druhém plánu výpovědí o střetávání kmenů, kultur a jejich vzájemné nevraživosti či sympatií. Meyer to uvádí na pravou míru. „Musím zopakovat důležitý fakt. Kniha je stará deset let. Tehdy vůbec poprvé začaly rozdílné rasy spolupracovat v policejních složkách. Bylo to nové, obrovská změna pro všechny. A samozřejmě nějakou chvíli trvalo, než si lidé zvykli. Dnes je to jiné. Lidé rozdílných etnik spolu žijí, pracují a vše probíhá ve větším souladu,“ říká v rozhovoru, který Právu poskytlo nakladatelství Moba, jež u nás knihu vydává.

V knize Ďáblova hora se Meyer mimo jiné zabývá problémem znásilňování dětí ve snaze vyléčit si nemoc AIDS. „S úlevou mohu říct, že to už bylo kompletně vymýceno,“ vysvětluje pro ty, kteří by se mohli domnívat, že problém v jeho zemi trvá.

Spisovatel píše v rodné afrikánštině a je ověnčen mnoha prestižními literárními cenami. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti osmi jazyků a vyšly v celém světě.

Inspiraci čerpá přímo z terénu

„Postavu Bennyho Griessela jsem stvořil ve svém prvním románu přeloženém do angličtiny - Dead Before Dying v roce 1996. Od začátku jsem věděl, že s ním budu chtít pracovat jako s hlavním hrdinou, ale nikdy jsem si nemyslel, že se k sobě budeme neustále vracet. Velmi dobře se mi o něm píše. Už nyní plánuji další román s Griesselem v hlavní roli,“ sděluje. „Je mi velmi blízký. Je jako můj problematický bratr, taková černá ovce rodiny.“

Meyer čerpá inspiraci pro své knihy v terénu. Tráví mnoho času s policisty, psychology, ale také v problémových oblastech, jakými jsou motorkářské trasy či vykřičené čtvrti. Jako Jihoafričan zabývající se tamním kriminálním prostředím už také narazil na uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře.

„Samozřejmě že znám pana Krejčíře. Přišel do Jihoafrické republiky ve chvíli, kdy byla má země slabá a bezbranná vůči jeho kriminálním aktivitám. Jak se říká, byl ve správnou chvíli na správném místě - ve smyslu organizovaného zločinu, ve chvíli, kdy naše policejní složky procházely velkou proměnou a restrukturalizací,“ konstatuje.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám