Hlavní obsah

Grand designéry roku se stali Michaela Tomišková a Jakub Janďourek alias studio DECHEM

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny Czech Grand Design znají jedenáct nejnovějších laureátů. Grand designérem roku 2014 se v sobotu stalo tvůrčí duo Michaela Tomišková a Jakub Janďourek, společně působící ve studiu DECHEM. Vítězové jako trofej obdrželi kimono z dílny návrhářky Moniky Drápalové, loňské hlavní vítězky. Cenám letos dominovalo sklo.

Foto: www.hermina.cz

Trofej v podobě kimona oblékli Michaela Tomišková a Jakub Janďourek, působící ve studiu DECHEM.

Článek

DECHEM získalo také titul Designér roku, a to za svítidla pro Kavalierglass anebo Materiálovou vázu pro značku Křehký (váza byla mimo jiné oceněna jako Nejlepší nový produkt na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem). O úspěchu DECHEM svědčí i to, že cenu v kategorii Výrobce roku získala sklárna Kavalierglass za kolekci Laboratory Lights od tohoto studia.

Solpera do Síně slávy 

Do Síně slávy byl uveden významný český typograf a profesor Jan Solpera. „Dokázal mě přesvědčit, že písmo je živé a že ho stačí jen tak nějak vyklepat z papíru. Nebál se mi otevřít dvířka pro něho jistě k mnohdy těžko pochopitelným experimentům a dokázal se tak nějak přirozeně nadchnout pro cesty, kterými by se sám asi nikdy nevydal,“ svěřil se oceňovaný grafický designér a zakladatel studia Laboratoř Petr Babák.

Foto: archív Czech Grand Design

Do Síně slávy byl uveden typograf Jan Solpera.

Překvapením bylo vítězství trojice módních návrhářů LaFormela v kategorii Módní designér roku, protože LaFormela se v minulosti ani jednou neobjevila v užších nominacích. Naopak Janja Prokić, která se stala nejlepší šperkařkou, se ve finále již dříve objevila. Nyní proměnila svou nominaci v suverénní vítězství za přesvědčivou kolekci Hidden place, inspirovanou třemi klasickými pohádkami: Čaroděj ze země Oz, Malá mořská víla a Alenka v říši divů.

Šperky jako pro vílu 

Trofej v kategorii Grafický designér si odnesli Tomáš Celizna, Adam Macháček a Radim Peško za koncepci a vizuální styl 26. Mezinárodního bienále grafického designu v Brně, titulem Fotograf roku se může pyšnit Adam Holý za knihu The Overview Effect (Polansky Gallery a VICE), Obchodem roku se stal Kurator a za krystalické vázy si Milan Pekař odnesl Cenu veřejnosti.

Foto: archív Czech Grand Design

Kolekce Laboratory Lights od studia DECHEM pro sklárnu Kavalierglass.

Více než padesátičlennou Akademii designu České republiky zaujala natolik práce Tadeáše Podrackého a Markéty Kratochvílové, dvou diplomantů na UMPRUM v Praze, že jim udělila titul Objev roku. Za své vítězství získali týdenní residenční stáž v jedné z vybraných metropolí sítě Českých center (včetně New Yorku, Tel Avivu nebo Tokia).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám