Hlavní obsah

Divadlo Na zábradlí triumfovalo v Cenách divadelní kritiky

Právo, Radmila Hrdinová

Ve všech osmi kategoriích Cen divadelní kritiky (dříve Cen Alfréda Radoka) za rok 2014 triumfovalo pražské Divadlo Na zábradlí. Ceny byly předány v pátek po představení Velvet Havel právě v Divadle Na zábradlí.

Foto: Archiv Divadla Na zábradlí

Miloslav König si odnesl cenu za nejlepší mužský herecký výkon roku za postavu Václava Havla v Inscenaci roku Velvet Havel.

Článek

Komorní scéna na Anenském náměstí si odnesla prestižní titul Divadlo roku 2014, stejně jako cenu pro Nejlepší inscenaci roku, jíž se stal Velvet Havel Miloše Orsona Štědroně. Ten si odnesl nejen cenu za hudbu k této inscenaci, ale i cenu pro nejlepší poprvé uvedenou českou hru roku 2014. I obě ceny za nejlepší herecký výkon - ženský i mužský - zůstaly na domácí půdě: získali je Marie Spurná za Olgu Havlovou a Miloslav König za Václava Havla opět v inscenaci Velvet Havel.

Cenu za nejlepší scénografii roku si odnesl scénograf Marek Cpin za výpravu k inscenaci kmenového režiséra Divadla Na zábradlí Jana Mikuláška Požitkáři. A v kategorii Talent roku byla oceněna režisérka Anna Petrželková, která v Divadle Na zábradlí nastudovala jednu z nejúspěšnějších loňských inscenací, Báby Daniila Charmse.

Divadlo Na zábradlí, kde druhým rokem pracuje tým, který pod vedením Petra Štědroně přišel z brněnské Reduty, tak získalo nejvíc trofejí v jednom ročníku v celé historii udílení těchto cen.

Foto: Archiv Divadla Na zábradlí

Marie Spurná získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon za postavu Olgy Havlové v rovněž oceněné inscenaci Velvet Havel. el.

V nominacích na Ceny divadelní kritiky figurovalo dále brněnské HaDivadlo, především s inscenací Maryša režiséra Lukáše Brutovského, Městské divadlo Brno s inscenací Mrtvé duše, liberecké Naivní divadlo s inscenací O beránkovi, která spadl z nebe a v dalších kategoriích pak řada dalších scén i tvůrčích osobností. Všechny nominace zveřejňuje první letošní číslo časopisu Svět a divadlo.

O cenách rozhodují divadelní kritici hlasováním v anketě časopisu Svět a divadlo. Letos do ankety přispělo celkem 69 kritiků. Část z nich se zúčastnila i předávacího večera, ovšem hlediště zcela ovládli herci domácího souboru, jejichž jásot nad každou udělenou cenou připomínal svou intenzitou atmosféru rozvášněného fotbalového stadiónu.

Předávací ceremoniál moderovali redaktoři Světa a divadla Vladimír Mikulka a Jakub Škorpil s mistrným suchým humorem za nadšené spolupráce herců Divadla Na zábradlí a písní z oceněné inscenace Velvet Havel. Nejprestižnější cenu za nejlepší inscenaci předával ministr kultury Daniel Herman, který dekoroval režiséra inscenace Velvet Havel Jana Friče vavřínovým věncem. Ostatní pak obdrželi originální dřevěné krabičky a „poražení“ alespoň cenu útěchy v podobě lampiónu štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám