Hlavní obsah

Zemřela historička Věra Olivová

V sobotu ve věku 88 let zemřela historička a předsedkyně Společnosti Edvarda Beneše Věra Olivová. Loni jí prezident Miloš Zeman udělil Medaili prvního stupně Za zásluhy o stát. O úmrtí historičky v neděli informovala rodina. Termín posledního rozloučení zatím není stanoven.

Foto: ČTK

Historička a předsedkyně Společnosti Edvarda Beneše Věra Olivová

Článek

Olivová vystudovala historii a geografii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Krátce pracovala v Politickém archivu kanceláře prezidenta republiky, kde získala přístup k soukromému archivu Edvarda Beneše. Poté působila na Vysoké škole politických a hospodářských věd, na Katedře československých dějin na FF UK a na Katedře etnografie FF UK. Zabývala se zejména obdobím první republiky, osobností Beneše, ale například i dějinami sportu.

Společnost Edvarda Beneše, kterou Olivová vedla, navázala v roce 1990 na činnost Ústavu Dr. Edvarda Beneše pro politické a sociální studium, který působil v Londýně v letech 1950 až 1964. Společnost pravidelně pořádá veřejné přednášky předních českých historiků a vydává bulletin o své činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám