Hlavní obsah

RECENZE: Film podle Rowlingové barvitě líčí maloměšťáctví a podrazy

Novinky, Stanislav Dvořák

Třídílný film Prázdné místo natočený na motivy úspěšného románu J. K. Rowlingové bude na HBO GO k vidění již 9. března, tedy s předstihem oproti televizní premiéře na HBO. První část bude na HBO GO přístupná všem návštěvníkům zdarma a bez registrace. Televizní premiéra bude 29. dubna ve 20:00.

Foto: HBO

Abigail Lawrie v roli teenagerky, které život naložil více než ostatním.

Článek

Snímek Prázdné místo se odehrává v malém anglickém městečku, které téměř svádí ke srovnání s často úsměvnými anglickými televizními detektivkami. Byl by však omyl považovat Prázdné místo za čistou odpolední zábavu ke kávě. Příběh tíhne spíše k realismu, obejde se bez humoru a pitoreskních postaviček. Atmosféra filmu je zlá, pracuje hodně s komplexy a zákeřností obyvatel městečka, přičemž z ní vystupuje silný sociální aspekt.

Idylický Pagford s dlážděným tržištěm a starobylým opatstvím je „válečnou zónou”. Válka tu probíhá mezi boháči (starý Pagford) a „sockami” (nedaleké bytovky), ale i mezi rodiči a dětmi. A nenápadně se vyhrocuje i skrývaná nenávist mezi etnickými Angličany a Indy, kteří paradoxně patří ve městě k největším boháčům (hlava rodiny je totiž plastický chirurg).

Něco si nakrást 

Když náhle zemře radní Barry Fairbrother, mnozí si uvědomí, že by se mohli dostat na poměrně zajímavé místečko a nakrást si. Proto kandiduje místní primitivní zlodějíček, který terorizuje svou ženu a děti, dále slaboch řízený bohatým tatínkem i jeden bázlivý slušňák, ředitel školy. Jde o velké peníze, možná se bude stavět luxusní hotel...

Prázdné místo se opírá o perfektní herecké výkony Michele Austin, Silase Carsona, Michaela Gambona, Richarda Glovera, Rory Kinneara, Simona McBurneyho, Julie McKenzie, Joe Hursta a dalších. Příjemným překvapením filmu je zcela neznámá Abigail Lawrie, která ztvárnila předčasně dospělou dceru narkomanky.

Prázdnému místu by šlo vyčítat, že vypráví na dnešní poměry velmi pomalu, ale jde o druh příběhu, který si to sám vyžádal.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám