Hlavní obsah

Polský soud odročil rozhodnutí o vydání Polanského do USA

Soud v jihopolském městě Krakov odročil na duben rozhodnutí o vydání režiséra Romana Polanského do Spojených států kvůli sexuálnímu styku s nezletilou v roce 1977. Oscarový režisér, který má polský i francouzský pas, se líčení osobně zúčastnil, informovala polská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Režisér Polanski u soudu v KrakověVideo: Reuters

 
Článek

Jedenaosmdesátiletý Polanski se k soudu dostavil v doprovodu svých dvou právníků. Soudce už dříve vyhověl jejich žádosti, aby se stání konalo s vyloučením veřejnosti i médií. Líčení odložil údajně kvůli nutnosti prostudovat další dokumenty, které dnes předložili Polanského právníci. Teprve tento týden prý také dorazil Polanského spis ze Švýcarska, které ho odmítlo vydat do USA už v roce 2010.

I v případě, že krakovský soud žádosti amerických úřadů o vydání režiséra nakonec vyhoví, bude mít konečné slovo v případu polský ministr spravedlnosti. Režisér v dřívějším soudním procesu, který se konal v USA, sex s nezletilou přiznal, ale trval na tom, že dívka s pohlavním stykem souhlasila. V USA je ale sex s nezletilci považován za znásilnění. Polanskému hrozilo až 50 let vězení, uzavřel však s prokuraturou dohodu a byl uznán vinným jen v jednom ze šesti bodů obžaloby.

Údajnou oběť už to nezajímá

Následně byl odsouzen ke třem měsícům psychiatrického léčení. Soudce, který měl případ na starosti, dal ale později najevo, že by chtěl, aby byl Polanski potrestán dalším vězněním. Režisér kvůli tomu léčení po 42 dnech přerušil a odjel do Evropy.

Údajně zneužitá žena mu později odpustila, americký soud však hodlá stále kauzu dořešit a loni odmítl případ uzavřít, což požadovali Polanského právníci. Loni v říjnu americké úřady požádaly Polsko, aby Polanského zadržely do doby, než americká justice předá žádost o vydání. Krakovská prokuratura tehdy filmaře vyslechla, zatčen ale nebyl.

Polanski natočil filmy jako Rosemary má děťátko nebo Pianista. V Polsku v současnosti připravuje snímek o Dreyfusově aféře, politickém skandálu spojeném s antisemitismem, který se odehrál na konci 19. století ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám