Hlavní obsah

Illiesův bestseller 1913 v divadelní podobě

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prozaické panoráma mapující rok 1913, jak je ve své knize nazvané podle letopočtu vytvořil německý spisovatel Florian Illies, se v neděli 22. února objeví na jevišti v novém divadelním prostoru v pražské VILE Štvanice. Divadelní podobu bestselleru vtiskli režisér Ivo Kristián Kubák a dramaturgyně Marie Nováková se souborem Tygr v tísni.

Foto: Michael Tomeš

VILA Štvanice je inspirativní prostor, který soubor Tygr v tísni objevil veřejnosti.

Článek

Prozaické panoráma mapující rok 1913, jak je ve své knize nazvané podle letopočtu vytvořil německý spisovatel Florian Illies, se v neděli 22. února objeví na jevišti v novém divadelním prostoru v pražské VILE Štvanice. Divadelní podobu bestselleru vtiskli režisér Ivo Kristián Kubák a dramaturgyně Marie Nováková se souborem Tygr v tísni.

Inscenace, stejně jako kniha, je průvodce posledním rokem před vypuknutím první světové války, kde se divák setká s významnými osobnostmi a jejich díly, které byly pro tento letopočet stěžejní. „Ukáže divákovi rok, ve kterém svět naposledy fungoval jinak, než jak jej známe dnes. A osobnosti, které často náhodou, často z nízkých pohnutek tvořily díla, která jsou pro dnešní dobu klíčová.“ shrnuje téma režisér Kubák.

Dramaturgyně Marie Nováková odhaluje, čím je kniha natolik zaujala, že se ji rozhodli převést na divadelní jeviště. „Máme vášeň pro biografickou a autobiografickou literaturu. Román 1913 odkrývá pozadí vzniku velkých literárních a uměleckých děl, vědeckých teorií a vynálezů. Je ohromně vtipný a vypráví o krátké, ale mocné erupci moderní kultury, která byla brzy nenávratně udušena válkou. Nicméně z díla, které přečkalo všechny zvraty a katastrofy 20. století, dodnes žijeme a obdivujeme ho. Nejedna báseň, román, hudební kompozice nebo obraz, který nás během života zasáhl a inspiroval, vznikl v tomto roce a je fascinující dočítat se, za jakých okolností a jak blízko sebe se to všechno událo. V inscenaci se odehraje několik milostných příběhů a ideových sporů ve společnosti Sigmunda Freuda, Carla Gustava Junga, Gottfrieda Benna, Else Lasker Schülerové, Georga Trakla, Oskara Kokoschky, Almy Mahlerové, Franze Kafky a Marcela Duchmpa.“

V inscenaci 1913 se objeví herci Luboš Veselý (Sigmund Freud), Eva Josefíková (Alma Mahlerová), Jiří Böhm, Matěj Nechvátal a další.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám