Hlavní obsah

Zemřel herec a dabér Jan Pohan

• Aktualizováno

Ve věku 84 let zemřel v pátek dopoledne herec a dabér Jan Pohan. Ztvárnil desítky převážně vedlejších filmových a televizních rolí, díky svému mužnému vzhledu často představoval vojáky či kriminalisty. V roce 2001 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Ukázka z filmu Pod Jezevčí skálou (1978)

 
Článek

"Odešel pokojně po naplněném životě," řekla jeho dcera Kateřina Špačková. Její otec podle ní pracoval ještě nedlouho před smrtí. Jeho posledním hereckým počinem byl televizní kriminální seriál Policie Modrava, který bude od konce letošního února vysílat televize Nova.

Rodák z Karlových Varů se k herectví dostal v padesátých letech na vojně, kde byl konferenciérem Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého. Poté získal angažmá v zájezdovém Vesnickém divadle, od roku 1960 byl členem hereckého souboru Filmového studia Barrandov.

Foto: Vlasta Luťanská, Právo

Herec Jan Pohan

Ve filmu se Pohan poprvé objevil v roce 1958. V psychologickém dramatu Zde jsou lvi, si zahrál milence nevěrné manželky hlavního hrdiny. Následovaly role vojáků a důstojníků českých i cizích armád.

Objevil se například ve filmech Práče, Reportáž psaná na oprátce, Kdyby tisíc klarinetů nebo Markéta Lazarová. Kriminalisty či příslušníky bezpečnosti ztvárnil herec mimo jiné ve filmech Kdo chce zabít Jessii?, Flirt se slečnou Stříbrnou, Na kolejích čeká vrah, Diagnóza smrti a Bílá spona.

Od šedesátých let také pravidelně vystupoval v televizních inscenacích a filmech. Diváci si ho pamatují nejvíce jako hajného Antoše z trilogie s Tomášem Holým - Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem.

Jan Pohan

Vlastním jménem Kurt Jüstl, pocházel z Karlových Varů z německé rodiny.  V roce 1933 se rodina přestěhovala do Prahy, vzápětí oba jeho rodiče zemřeli. Dva roky strávil v sirotčinci, poté ho adoptoval podplukovník Františk Pohan.

Natočil okolo stovky filmů. Z nejznámější jsou to: Zítra vstanu a opařím se čajem, Markéta Lazarová, Hvězda zvaná pelyněk, Čest a sláva či Bílá spona.

Jako rodilý Němec vynikal perfektní němčinou, díky tomu se objevil v zahraničních snímcích, například Noc v pohraničním lese, Kašpar Hauser a několika seriálech.

Patřil mezi dabérskou špičku. Namluvil kromě klasických děl: Na východ od ráje, Stalingrad, Bídníci, Růžový panter, Atentát v Paříži, Šakal, také několik kriminalistických seriálů (Matlock, Komisař Navarro). Prosadil se i v animovaných seriálech a filmech (Doba ledová).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám