Hlavní obsah

Jan Tříska se vrací do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Jan Tříska, legendární Igor Hnízdo z Obecné školy, přijíždí z Ameriky do pražského Divadla Na Jezerce kvůli české premiéře kanadské hry Marka Leiner-Younga Shylock v režii Radka Balaše.

Foto: Divadlo Na Jezerce

Jan Tříška a Jan Hrušínský

Článek

Hra proti antisemitismu a terorismu, která už byla uvedena v západní Evropě i v USA, nabývá větší aktuálnosti v souvislosti s nedávnými brutálními útoky v Paříži.

„Vlny násilí, které mají po celém světě sílící tendence, sledujeme s pocity solidarity a odhodláním bránit svobodu slova, svobodu člověka a hodnoty západního světa a demokracie,“ řekl principál a herec Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

„Právě jsem dočetl se zatajeným dechem obsáhlou studii pana Martina Hilského jako součást přípravy budoucí inscenace Jezerky. Znal jsem hru pouze v anglickém originále,“ prozradil Tříska, který se na nuselské jeviště opět vrací. Právě tam se v minulosti více než 200x představil v divácky velmi oblíbeném Kumštu Yasminy Rezy, spolu s Janem Kačerem a Janem Hrušínským v režii Jana Hřebejka.

„Vzrušující hra s diváky se v určitých momentech stává drsnou obžalobou absolutizované politické korektnosti a současné tendence zjednodušování skutečnosti na prvoplánová sdělení, která páchá mnohé škody nejen v umění,“ uvedl Jan Hrušínský. Česká premiéra inscenace Shylock bude v Divadle Na Jezerce ve čtvrtek 10. května 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám