Hlavní obsah

Padesátiny Činoherního klubu připomíná výstava na Staroměstské radnici

Právo, Radmila Hrdinová

Padesátiletou historii Činoherního klubu přibližuje u příležitosti půlstoletí od vzniku významné domácí scény výstava, která byla ve čtvrtek otevřena v prostorách Staroměstské radnice v Praze.

Foto: ČTK - Kateřina Šulová

Výstava představuje mj. herecké osobnosti spojené s tvorbou Činoherního klubu.

Článek

Scénu, která vznikla v roce 1965 jako součást Státního divadelního studia z iniciativy jeho ředitele Miloše Hercíka, představují četné fotografie, plakáty, návrhy scén a další dokumenty. U zrodu Činoherního klubu stáli dramatik a režisér Ladislav Smoček a dramaturg a teoretik Jaroslav Vostrý, který se stal i prvním uměleckým šéfem divadla. První inscenací byl Smočkův Piknik v autorově režii.

Mottem výstavy se stal výrok Leoše Suchařípy: „Bylo to divadlo herců, které inspirovali režiséři. To je jádro všeho, co Činoherní klub je, byl, a pokud pánbůh dopustí, bude.“ A výstava to přesvědčivě dokládá. Panel po panelu, fotografie po fotografii vypovídá o výrazné dramaturgii, skvělých inscenacích, režisérských a hereckých osobnostech, jež tvořily historii scény, jež nikdy neztratila přízeň diváků.

„Úspěch na začátku má leckdo, otázka je, jak dlouho to vydrží. Podmínkou toho je, že divadelní organismus musí být živý a svou kvalitu dokazovat tím, co dělá,“ řekl Ladislav Smoček na tiskové konferenci předcházející vernisáži.

Foto: ČTK - Kateřina Šulová

Dramatik a režisér Ladislav Smoček je spolu s dramaturgem a teoretikem Jaroslavem Vostrým zakladatelem Činoherního klubu a je s ním profesně spojen po celé půlstoletí.

Pamětníkům osvěží výstava nezapomenutelné zážitky z inscenací, jako byl Zločin a trest, Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, Bludiště, Mandragora, Candide, Narozeniny, Revizor, Tři v tom, Hráči, Cesta dlouhého dne do noci, Povídky z Vídeňského lesa a řada dalších. A dobře vybrané i technicky dokonalé fotografie mapují herecké i režisérské osobnosti - kromě Smočka to byl především Jan Kačer, Miroslav Macháček, Ivo Krobot, Jiří Menzel, Vladimír Strnisko, z výtvarníků Luboš Hrůza a Libor Fára, z herců Petr Čepek, Josef Somr, Pavel Landovský, Jan Kodet, Boleslav Polívka, Josef Abrhám, Jiří Hálek, Jiří Hrzán, Jiří Zahajský, Jiřina Třebická, Jana Břežková, Nina Divíšková, Věra Galatíková, Libuše Šafránková a mnoho dalších až po současný soubor, jemuž dominuje mj. herectví Ivany Chýlkové, Lucie Žáčkové, Veroniky Žilkové, Jaromíra Dulavy, Ondřeje Vetchého, Michala Pavlaty, Petra Nárožného aj.

Na výstavě se rovněž promítají audiovizuální záznamy inscenací, k dostání je starší publikace Činoherní klub 1965 - 2005 a zbrusu nová Činoherní klub 2005 - 2015, která bude pokřtěna na slavnostním večeru k jubileu 27. února. Historii i současnosti Činoherního klubu se bude po celý rok věnovat stanice ČT art České televize, která odvysílá záznamy divadelních her včetně legendárního Revizora s Pavlem Landovským, dokumenty o Ladislavu Smočkovi a Vladimíru Pucholtovi a další zajímavé pořady.

Výstava na Staroměstské radnici je přístupná denně a potrvá do 28. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám