Hlavní obsah

Kokoschka, Celník Rousseau a proroci modernismu

Právo, Peter Kováč

Historik umění Jiří Fajt nastoupil do čela pražské Národní galerii už loni, ale až od letošního února veřejnost uvidí první projekty, které jeho tým připravil. Nová sezóna začne 19. února ve Veletržním paláci a nabídne to, na co jsou čeští diváci zvyklí z vídeňské Albertiny: souběžně se otevře několik výstav.

Foto: archív NG

Oskar Kokoschka, Pohled na Prahu.

Článek

Lákadlem bude výstava Oskar Kokoschka a Praha, připravená ve spolupráci s Řeznem, kde měla bilance malířova pobytu v Československu premiéru. Ve Veletržním paláci bude rozšířena a vedle obrazů Kokoschky představí i tvorbu českých malířů, kteří měli blízko k expresionismu, a také práce výtvarníků, pro něž se Masarykova republika stala útočištěm před fašisty.

Expozici doplní další výstavy, zejména mezinárodní projekt o výtvarném umění, videu a filmu Prostor pro pohyblivý obraz, kterou připravil Adam Budak, nový šéfkurátor Národní galerie pro moderní umění.

21. července začne ve Veletržním paláci výstava Umělci a proroci – tajemná cesta k modernismu 1872-1972, kterou připravila kurátorka Pamela Kortová, působící v Los Angeles, Berlíně a Curychu. Do Prahy bude zapůjčeno 300 výtvarných děl od Schieleho, Kupky, Beuyse, Immendorffa nebo Hundertwassera.

Souběžně proběhne v Paláci Kinských výstava věnovaná dílu Celníka Rousseau a naivnímu umění. Kromě obrazů slavného francouzského malíře nabídne i tvorbu Picassa, Fridy Kahlo, Diega Rivery a Pauly Modersohn-Beckerové. Výstava vzniká ve spolupráci s Musée d’Orsay a Musée de l’Orangerie v Paříži a Musei Civici di Venezia v Benátkách. Zájemce o staré umění potěší na podzim bilance umělecké výměny v Krušnohoří, která od 27. listopadu ve Valdštejnské jízdárně zmapuje saské a severočeské umění gotiky a renesance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám