Hlavní obsah

Jan Werich nadále baví a inspiruje. 110. výročí narození připomínají televize, divadlo i nové projekty.

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není mnoho umělců, kteří i v roce nedožitého 110. výročí svého narození dokážou oslovit širokou veřejnost. Jan Werich jím je.

Foto: archív Karla Koliše

Málo známý snímek Jana Wericha, viděného objektivem Tarase Kuščynského

Článek

Připomínají ho mimo jiné Česká televize, pražské Divadlo ABC, historické nahrávky nebo nová kniha.

Od začátku týdne ČT uvádí jeho herecké koncerty v miniaturách Medvěd, Kočár nejsvětější svátosti a Uspořená libra. Dnes večer před půlnocí to bude Černá hodinka z roku 1964, v níž čte svůj dopis W. Shakespearovi.

V sobotu dojde na filmy U nás v Kocourkově a Těžká Barbora z roku 1960. V neděli následuje komedie Drahý zesnulý a Magnetické vlny léčí.

Kdo se s ním chce potěšit spíše v soukromí, má nyní k dispozici osm cédéček nazvaných Jan Werich Gramotingltangl.

Čtyřiatřicetiletý Jiří Suchý začal v říjnu 1965 provázet v rozhlasovém pořadu písničkami z různých dob a různých světadílů. A po roce, 6. října 1966, se ozval poprvé Gramotingltangl, závod 002 se zaskakovatelem Pilátem.

„Pilátem proto, že jsem do toho přišel jako Pilát do Kréda,“ říkal Werich.

Třicet rozhlasových pořadů

Nepravidelně, přesto nezapomenutelně skoro rok vyprávěl o hudbě, jídle, minulých životech, záhadách i radosti, cenzuře, lidstvu a pravdě. A pouštěl k tomu hudbu.

V archívu rozhlasu se zachovalo dvanáct pořadů, v archívu jeho ctitele a v posledních letech života i rodinného pomocníka Karla Koliše dalších osmnáct. Jsou na nich zaznamenané nadčasové myšlenky včetně šlehů o tom, že „opatrnost a nepřejícnost u nás bují, že kdyby to byla kukuřice, tak ji můžem vyvážet“.

Putovní výstava historických fotografií

Pražské Divadlo ABC startuje dnes Půlrok s V+W aneb Od Wericha do Voskovce reprízou představení V+W Revue.

„Chystáme i putovní výstavu historických fotografií z divadla a soukromého archívu Wericha a Voskovce a 19. června pak další překvapení spojené se 110. výročím narození Voskovce,“ řekla agentuře ČTK mluvčí Městských divadel pražských Tereza Mrzenová.

Výstavu i s fotografiemi sběratele Jaromíra Farníka mohou lidé vidět do 16. února v pražské Lucerně, potom do 3. března ve dvoraně pražského Paláce U Nováků a do konce března v Centru Černý Most. Po dalším putování zakotví od 1. června ve foyeru Divadla ABC.

Bajka, která šla do stoupy

Werichovu veršovanou bajku, původně písničku Bleška a veška z počátku padesátých let, vydá v dubnu s novými ilustracemi Vlasty Baránkové Albatros. Původně vyšla v roce 1970 v nakladatelství Olympia. Vše ale šlo do stoupy, Werich byl trestán za aktivitu v roce 1968 a podpis prohlášení 2000 slov. Není to však jediná nová tvorba.

Sedmadvacátého února vyjde album Ježkárny, na které Mirek Paleček nahrál patnáct písniček včetně Život je jen náhoda, Strejček hlad, Šaty dělaj člověka nebo Nebe na zemi. „Zatímco jiní šli cestou velkého zvuku, velkého hlasu a velkých aranžmá, já hledal cestu prostší a šel jsem rovnou za písničkou. Skromné výrazové prostředky plus silné sdělení rovná se návrat k jednoduchosti,“ řekl Paleček k projektu.

V sobotu 7. února přijdou uctít památku Jana Wericha k jeho hrobu na Olšanských hřbitovech členové sdružení Werichovci a zástupci nadace Život umělce. Pietní akt začne v jedenáct hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám