Hlavní obsah

RECENZE: Miroslavu Machotkovi se věci zjevují

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce fotografa Miroslava Machotky jsou k vidění v pražské Leica Gallery do 5. dubna. Výstava Události míst přináší originální pohled na běžné věci.

Foto: katalog výstavy

Fotograf Miroslav Machotka umí pracovat s věcmi zasazenými do prostoru (Bez názvu, 2010).

Článek

Na vernisáži výstavy Machotka řekl, že se mu věci zjevují v prostoru. Zřejmě i proto nemají snímky žádná konkrétní pojmenování. Označuje je pouze rok, ve kterém vznikly. Témata defilují před objektivem aparátu a vystupují z vnějšího světa.

Přitom jen nadaný jedinec je schopen rozklíčovat jejich estetickou podstatu a v setině vteřiny ji zmrazit navěky.

Praskliny ve zdech i v asfaltových silnicích vytvářejí měsíční pohoří a za jejich horizontem se zjevuje panorama Karlova mostu. Ze zdi trčící traverza připomíná šibenici a v kontextu s typickými hroty Emauzského kláštera posouvá celou kompozici do dalších duchovních dimenzí.

Nehmotné skulptury stínů, výseče skutečnosti zobrazované odlišnou optikou a fantazijní představy míchají vizuální amalgam s takovou přesvědčivostí, že mnohdy vidíme v jednom obrazu několik dějů. Navíc se často překrývají, takže vzniká přidaná hodnota. Té se však mohou zmocňovat pouze pozorovatelé, kteří disponují imaginativní výzbrojí.

Nesmí jim totiž vadit, že na první pohled v mnoha případech nerozpoznají, co vlastně fotograf v reálu zachytil. Podstatné je, co v naznačené kompozici odhalí.

Machotka nechává věci k sobě přicházet v určité vizuální kvalitě a nechává je zase odcházet v kvalitě jiné. My jako nezávislí pozorovatelé bychom jeho metodu měli beze zbytku přijmout.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám