Hlavní obsah

Kupkův obraz Vanoucí modře nenašel v Londýně kupce

Londýn

Na středeční dražbě v Londýně nenašel obraz Vanoucí modře III od Františka Kupky kupce, uvedla aukční síň Christie’s. Dražební cena se přitom odhadovala na půldruhého miliónu až dva milióny liber (asi 55 miliónů až 73 miliónů korun). Dílo se tak mělo stát nejdráže prodaným obrazem českého umělce.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Obraz Františka Kupky s názvem Vanoucí modře se nepodařilo na londýnské aukci vydražit.

Článek

Plátno Vanoucí modře III je poslední z cyklu původních čtyř obrazů, který byl dosud v soukromých rukách – jedno ze čtveřice pláten malíř zničil a zbylá dvě jsou ve sbírkách pařížského Centre Georges Pompidou a pražské Národní galerie.

„Tato malba, která je vyvrcholením zmiňovaného cyklu, zachycuje v harmonii tvarů a barev Kupkovy umělecké ambice a poukazuje na metodu, skrze kterou umělec nahlížel na přírodu a hledal v ní abstraktní tvary, kterými následně znázorňoval svůj zájem o duchovní a mystickou stránku světa," napsala aukční síň v tiskové zprávě před dražbou.

Většina ze 44 vzácných uměleckých děl nabízených na londýnské aukci moderního umění se prodala. Nejvyšší cena se vydražila u obrazu Vue sur l’Estaque et le château d’If od francouzského mistra Paula Cézanna, a to 13,5 miliónu liber (499 miliónů korun). Zájem byl například i o obraz dvou dívek od Amedea Modiglianiho, jehož dražební cena se vyšplhala na 7,6 miliónu liber (281 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám