Hlavní obsah

Padesát odstínů šedi i Popelka. Zítra začne v německé metropoli 65. filmové Berlinale

Právo, Věra Míšková

Španělský snímek Nadie quiere la noche (Nikdo nechce noc) režisérky Isabele Coixetové zahájí zítra večer 65. mezinárodní filmový festival v Berlíně. Je příběhem manželky amerického polárníka Roberta Pearyho, kterou hraje Juliette Binocheová, a předznamená jedno z hlavních témat letošního Berlinale.

Foto: Cinemart

Ve speciálním uvedení uvidí diváci Berlinale Padesát odstínů šedi.

Článek

„V soutěžní sekci se zaměřujeme na postavení žen, hlavně na to, jak silné ženy vystupují v extrémních situacích,“ řekl novinářům ředitel festivalu Dieter Kosslick.

V hlavní soutěži se před porotou, jíž předsedá americký herec, scenárista a režisér Darren Aronofsky (Černá labuť, Noe) a v níž zasedne například i francouzská herečka Audrey Tautouová, bude ucházet o Zlatého a Stříbrné medvědy celkem 19 filmů.

Alespoň stopově se v ní objeví i česká kinematografie, a to prostřednictvím společnosti Endorfilm, která se koprodukčně podílela na rumunském soutěžním filmu Aferim!

„Náš program je bez pozlátka a ukazuje svět takový, jaký je. Ale to samozřejmě neznamená, že se vyhýbáme filmům, u nichž se lze zasmát. Smích není zakázaný,“ řekl Kosslick.

Jeho tým se zaměřuje především na evropské či asijské filmy, ale protože každý festival potřebuje také hvězdy na červený koberec, nikdy nechybí slavné herecké osobnosti.

Letos je očekávána například Cate Blanchettová, která hraje jednak v americkém soutěžním filmu Terence Malicka Knightof Cups, kde jsou jejími hereckými partnery Christian Bale a Natalie Portmanová, jednak v nové verzi Popelky. Tu natočil v britsko-americké koprodukci Kenneth Branagh, hrají v ní také Helena Bonham Carterová, Stellan Skarsgard a titulní postavu Lily Jamesová. U nás ji uvede do kin Falcon 19. března.

K očekávaným událostem bude patřit premiéra adaptace Padesáti odstínů šedi. Film natočený podle stejnojmenného světového bestselleru se bude na festivalu hrát v jediném uvedení mimo soutěž 11. února, tedy den před vstupem do evropských a dva dny před vstupem do amerických kin.

Z dalších hvězdných jmen se na plátnech kin na Berlinale objeví Charlotte Ramplingová, která hraje v soutěžním filmu 45 Years, Léa Seydouxová, představitelka hlavní role ve francouzsko-belgickém soutěžním filmu Deník pokojské, Ian McKellen, jenž ve filmu Mr. Holmes hraje slavného detektiva jako kmeta, a Nicole Kidmanová, James Franco a Robert Pattinson ve filmu Queen of the Desert (Královna pouště) režiséra Wernera Herzoga.

První cena už je známa – čestného Zlatého medvěda dostane německý režisér Wim Wenders.

Festival připomene 70. výročí konce druhé světové války, poprvé v digitalizované podobě se představí pětihodinový dokumentární film z roku 1976 The Memory of Justice (Památka spravedlnosti) věnovaný norimberskému procesu.

Češi na Berlinale

Na festival se přihlásilo 7265 filmů, což je o 500 víc než loni. Pořadatelé jich do programu zařadili 441, během jedenácti festivalových dnů se uskuteční 975 promítání. Česko má vedle koprodukčního podílu na snímku Aferim! zastoupení také v nesoutěžních sekcích festivalu.

V sekci Panorama se představí dokumentární film režisérky Veroniky Liškové Danielův svět o mladém pedofilovi a v sekci Forum se bude promítat slovensko-český snímek režiséra Ivana Ostrochovského Koza.

Reklama

Výběr článků

Načítám