Hlavní obsah

Zemřel dirigent Israel Yinon

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímo na koncertním pódiu zemřel ve čtvrtek 29. ledna ve švýcarském Lucernu známý izraelský dirigent Israel Yinon spojený svou dlouholetou uměleckou činností i s Českou republikou.

Foto: Dokumentační středisko SOP

Israel Yinon na zkouškách opery Zásnuby ve snu s orchestrem Státní opery Praha

Článek

Devětapadesátiletý Yinon (narodil se 11. ledna 1956 v Kfar Saba v Izraeli) řídil v Lucernu orchestr studentů místní Akademie a při provedení Alpské symfonie Richarda Strausse náhle zkolaboval a upadl. Mezi diváky byl i lékař, který se ihned pokusil pomoci umělci, který utrpěl srdeční infarkt, ale marně. Dirigenta odvezla sanitka do nemocnice, ale tam ho lékaři prohlásili za mrtvého.

Od počátku své umělecké činnosti byl Yinon spojen s Českou republikou a s tvorbou židovských skladatelů, kteří zahynuli za druhé světové války – Hanse Krásy, Ervína Schulhoffa či Pavla Haase. Propagoval je, jejich díla natáčel na desky, jeho první velké turné po Německu v roce 1992 v čele Brněnské filharmonie mělo na programu právě jejich díla. S Brněnskou filharmonií natočil i první své CD se symfoniemi Viktora Ullmanna, jednoho z terezínských autorů. Album v Německu získalo Cenu německých kritiků.

Yinon i pak k nám často zajížděl dirigovat, v tehdejší Státní opeře Praha nastudoval operu Hanse Krásy Zásnuby ve snu (1995), koncertně provedl na Pražském jaru 1997 operu Šarlatán Pavla Haase.  Získal v roce 1995 i Cenu Ministerstva kultury České republiky. Ještě loni zahajoval v květnu s orchestrem Pražských symfoniků FOK v Jihlavě festival Mahler Jihlava s díly Bedřicha Smetany a Gustava Mahlera.

Reklama

Výběr článků

Načítám