Hlavní obsah

RECENZE: Lepší zmrzlý zadek než víkend s manželkou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Proti přírodě režiséra Oleho Giaevera je hořká sonda do mysli třicátníka, který sice nemá existenční potíže, ale život se mu zdá nesnesitelný. Před smrtící rodinnou pohodou raději prchá do studených norských hor.

Foto: Aerofilms

Nor bez kalhot je v osobní krizi.

Článek

Martin, uzavřený mladý muž s manželkou a dítětem, bydlí v idylickém norském městečku a denně namáhavě předstírá štěstí a pohodu. Jeho jediným cílem je však zmizet - o víkendu se zbavit rodiny a utéct do divokých hor.

Je v tom něco poutavě divokého - hrdina běhá po melancholických horách, pije z potoků, spí na zemi. O nádheru skandinávské přírody, která je nesporná, zde ale nejde. Nor moc nemluví, ale diváci při běhu slyší to, čemu se v literární teorii říká proud vědomí. Necenzurované pásmo myšlenek - hlubokých i plytkých, tragických i legračních.

Hrdina přemítá, proč mu žena leze na nervy, proč je nešťastný, co by se stalo, kdyby se rozvedl. A jestli by nebylo lepší, kdyby žena umřela a on zůstal sám. Samotu považuje za největší luxus, kterého nemůže dosáhnout. Souhrou náhod se dostává do situace, kdy běží bez kalhot, což v norských horách nebude příjemné, ale on pociťuje spíše uvolnění.

Pokrytce snad Giaeverův scénář může šokovat, ale v podstatě je úplně obyčejný a upřímný. Hlavní hrdina moc nemusí svou rodinu a práce je mu lhostejná. Má pocit, že čas nesmyslně utíká a je třeba něco udělat - třeba skočit nahý do jezera nebo si něco začít s cizí turistkou kdesi v lese. Dobrý příběh, jen humoru je v tom pomálu.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám