Hlavní obsah

Vítěze Czech Grand Design čeká kimono

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než budou 14. března letošního roku slavnostně vyhlášeni laureáti prestižní Ceny Czech Grand Design 2014 za počiny v oblasti produktového, grafického nebo módního designu, může se veřejnost do konce března seznámit s tvorbou finalistů v pražském Národním technickém muzeu.

Foto: archív Czech Grand Design

Svítidla Laboratory od studia DECHEM (výrobce Kavalierglass)

Článek

Titul Grand Designér roku získala loni módní návrhářka Monika Drápalová, která pro letošní vítěze navrhla jako trofej kimono.

„Přemýšlela jsem, jaký oděv má cenu. Lákavá byla i představa rituálu pasování na vítěze, přehození cenného kusu látky, která člověka promění a dá mu hodnotu,“ vysvětluje návrhářka, jak dospěla k tradičnímu japonskému oděvu.

V kategorii Designér roku budou o kimono bojovat studio DECHEM, Koncern Design Studio a Milan Pekař, v kategorii Módní designér LaFormela, Ivana Mentlová a Jakub Polanka. Designérem šperku se může stát Nastassia Aleinikava, Janja Prokić anebo Zorya.

Titul Fotograf roku si pak odnese buď Jan Grombiřík za portréty Jany Kratochvílové pro Bluepaper, Adam Holý za knihu The Overview Effect anebo Václav Jirásek za práci pro katalog firmy TON.

Foto: archív Czech Grand Design

Tadeáš Podracký a Markéta Kratochvílová - diplomové práce Dioscuri

A do nejužšího výběru v kategorii Výrobce roku se propracovaly společnosti Kavalierglass a Lasvit za kolekce svítidel a známý výrobce ohýbaného nábytku TON.

Dále se budou udělovat ocenění pro grafického designéra, obchod, Cena veřejnosti, Síň slávy a Objev roku 2014.

Výstava nominovaných projektů v posledně jmenované kategorii je k vidění ve Window galerii České spořitelny v pražské Rytířské ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám