Hlavní obsah

Gerard Way šel od ema k Bowiemu

Právo, Alběta Jechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Lucerna Music Baru se dnes představí na prvním sólovém koncertu v České republice Gerard Way. Sedmatřicetiletý umělec je napůl Skot a napůl Ital. Je také napůl hudebník a napůl výtvarník. Narodil se New Jersey a po dvanáct let byl spjat s punkrockovou skupinou My Chemical Romance.

Foto: ČTK

Gerard Way vystoupí v pražském Lucerna Music Baru.

Článek

Už od jedenácti se angažoval v různých kapelách, psal texty a kreslil. Nesporný vliv na rozvíjení jeho talentu měla babička Elena Rushová. Po její smrti vznikla píseň My Chemical Romance Helena, jejíž klip se celý odehrává na pohřbu.

V roce 1999 Way dostudoval School of Visual Arts v New Yorku a vypadalo to, že se vrhne na dráhu profesionální kresby. Pak ale založil spolu se svým bratrem Mikeym a několika dalšími přáteli My Chemical Romance a zhostil se úlohy frontmana.

O rok později přišli s debutovým albem I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love. Ostrým, leč melodickým, zvukem si okamžitě získali mnoho fanoušků nejen z řad takzvané emo subkultury.

Není tajemstvím, že začátky kapely přinesly Wayovi kromě slibné kariéry i problémy s drogovou a alkoholovou závislostí. Díky mnoha nepěkným zážitkům se ale nakonec rozhodl přestat a od roku 2004 abstinuje.

S My Chemical Romance vydali pět studiových alb. Opravdu průlomové bylo koncepční The Black Parade z roku 2006.

Way se nechal slyšet, že inspirace pochází z kultovního alba kapely Queen A Night At The Opera (1975). Píseň Black Parade je dodnes oblíbeným kouskem i na českých rádiích.

Rok 2010 přinesl album Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys, které je jiné než všechna předchozí. Více využívá zvuku syntezátoru a podobně tvořených efektů. Tímto počinem se razantně obměnila fanouškovská základna skupiny. Ti, kteří kapelu poslouchali od začátků plných deprese a nenávisti k životu, nemohli přenést přes srdce, že to zmizelo. Vystřídali je milovníci nového zvuku.

Jaro 2013 však přineslo překvapivou zprávu. My Chemical Romance ohlásili rozpad a Way se sólovou kariérou rozhodně neotálel. O pár měsíců později vydal komiks The True Lives of the Fabulous Killjoys navazující na desku Danger Days a na konci loňského roku nabídl sólový debut Hesitant Alien. Skoro čtyřicet minut hudby je inspirovaných britpopem a Davidem Bowiem a lze konstatovat, že Way učinil celkem úspěšný pokus o vymanění se z mainstreamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám