Hlavní obsah

RECENZE: Arne Dahl napsal knihu o vášni a pokušení

Právo, František Cinger

Velké vody se jmenuje nový román švédského spisovatele Jana Arnalda, který získal světovou proslulost jako Arne Dahl. Proti své dvojici detektivů ze skupiny A, Paula Hjelma a Kerstin Holmovou, postavil nebezpečného protivníka, kolegu z policejního sboru Daga Lundmarka.

Foto: nakladatelství Mladá fronta

Obal knižní novinky

Článek

Před dvěma lety v rozhovoru Právu prozradil, že Paul je trochu on, zatímco Kerstin je nutný ženský protipól. Protipól teď hodně výrazný, protože před časem byla po dva roky Lundmarkovou snoubenkou. O tom, že by na ten čas plný násilí ze strany partnera ráda zapomněla, svědčí, že o tom není ani řádka v jejím profesionálním životopisu. Proto je s Hjelmem požádána, aby v rámci interního vyšetřování prověřovali okamžik, kdy Lundmark během zásahu proti nelegálním přistěhovalcům z Afriky zastřelil Winstona Modisaneho.

Není nutno prozrazovat víc, snad jen dodat, že podoba detektivní literatury se od šetření v rámci pachatel, oběť, „pátrač“ čím dál více přesouvá ke krimi literatuře se širším společenským záběrem. A s dramaty samotných policistů, jejichž osobního života se zločiny čím dál víc týkají.

Dahl dokázal spojit do celku jak dva protagonisty, tak i jejich záludného protivníka, jehož s Holmovou spojila navždy nejen prožitá vášeň, ale i cosi trvalejšího. Také rozhodování nadřízených, kteří musejí volit, zda pokračovat v kariéře, nebo s únavou vyvolanou lety služby odejít do důchodu.

Možná se spojení Lundmarka s rostoucím počtem mrtvých může zdát zbytečně komplikované. Snad je to dáno právě změnou témat a stylu vyprávění. Podle ohlasu je však zřejmé, že to vadí spíš kritikovi než čtenářům.

Arne Dahl: Velké vody
e-kniha 185 Kč

Celkové odnocení: 80 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám