Hlavní obsah

RECENZE: Pestré poprockové minuty Fall Out Boy

Právo, Jaroslav Špulák

Americká skupina Fall Out Boy je na scéně od roku 2001 a album American Beauty/American Psycho je šesté v její diskografii. Zejména ve druhé polovině nultých let byla hvězdou, mluvčím své generace, formací, která mnoha jiným nabídla vizi pro současný pop rock.

Foto: Island

Obal nového alba

Článek

Není divu, že na nové desce čtveřice z Illinois těžila ze svých zkušeností, schopností i rutiny a nahrála album, které svou melodikou od první chvíle útočí na posluchačovy smysly. Fall Out Boy tak opakovaně potvrzují, že jsou důležitou kapelou pro novodobou rockovou historii.

American Beauty/American Psycho je v podstatě koncepční kolekce. Zpěvák Pete Wentz se na ní coby textař zabývá moderní láskou, současnou Amerikou a tím, co se děje se životy mladých lidí. Inspiroval se i některými aktuálními otázkami, například nepokoji ve Fergusonu. Fall Out Boy nebyli a nejsou politickou skupinou, texty na novince nicméně zásadně povytáhli nad úroveň doplňku hudby, a naplnili tak smysl formátu alba.

Jeho hudebním základem jsou rockové formule skladeb. Muzikanti k nim přirozeně přidali inspirace z punku a popu, využili zvukových možností doby a nahráli kolekci, která zní moderně, svěže, tanečně a současně.

Ne všechny písničky se sice vryjí takříkajíc pod kůži hned, většina dokonce má tu schopnost až na druhý třetí pokus. Příjemný a přirozeně přitažlivý zvuk je ale vlastní všem, to i přesto, že v nich kapela cituje motivy ze skladeb Suzane Vegy (Centuries) nebo rockerů Mötley Crüe (titulní skladba).

Deska nemá ani čtyřicet minut. Děje se na ní ale tolik, že na to jiní potřebují dvě až tři alba.

Fall Out Boy: American Beauty/American Psycho
Island, 39:01

Celkové hodnocení: 80 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám