Hlavní obsah

V Pardubicích se budou smát již popatnácté

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní XV. ročník GRAND Festivalu smíchu bude od 26. ledna do 2. února hostit Východočeské divadlo v Pardubicích. Festival předvede v hlavním programu sedm nejlepších komediálních inscenací, které loni vznikly na jevištích českých a moravskoslezských divadel. Další komediální představení (kromě výstav a dalších akcí) obsahuje doprovodný programu, prolog a epilog festivalu.

Foto: Jef Kratochvil

O titul Komedie roku 2014 se budou ucházet také Mrtvé duše Městského divadla Brno.

Článek

O titul Komedie roku 2014 se letos utkají inscenace Shakespearovy komedie Mnoho povyku pro nic pražského Divadla v Dlouhé, cirkusové Zkrocení zlé ženy Činoheráku z Ústí nad Labem, singles groteska Můj romantický příběh Divadla Petra Bezruče z Ostravy, nekorektní politická fraška Listopad pražského Divadla ABC, Prokletí nefritového škorpióna podle filmu Woodyho Allena Divadla A. Dvořáka Příbram, groteskně-satirická komedie Mrtvé duše Městského divadla Brno a lehce morbidní komedie v podání Lháři domácího souboru.

O cenách bude rozhodovat odborná i studentská porota a také diváci formou anketního hlasování. Počtvrté bude udělena také Cena Genia smíchu za mimořádný přínos v herectví, režii či jiné oblasti komediálního žánru v posledních letech. O držiteli této ceny, jejíž název je odvozen od sochy Genia akademického sochaře Bohumila Kafky umístěné v průčelí Východočeského divadla, rozhoduje Akademie Genia smíchu složená z kritiků, divadelních publicistů, teoretiků, režisérů a dramaturgů.

Výsledky festivalu budou vyhlášeny 2. února v rámci závěrečného Galavečera smíchu, který už pojedenácté odvysílá v přímém přenosu Česká televize (na ČT art). Moderovat ho budou Martin Dejdar, Petra Janečková a Dagmar Novotná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám