Hlavní obsah

Občanští aktivisté kritizovali zpravodajství České televize

Právo, jp

Velmi ostrou kritiku zpravodajství veřejnoprávní televize, zejména pokud jde o informování kolem církevních restitucí či o situaci na Ukrajině a v Rusku, ale i dalších událostí, vyslechli členové Rady České televize (ČT) na svém středečním veřejném zasedání.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Rady ČT Jaroslav Dědič

Článek

Nespokojenost s informováním diváků přednesli v krátkých projevech občanští aktivisté z hnutí Nezávislá média a Ne základnám, za které hovořili i Václav Dvořák nebo Lenka Procházková.

Podle nich ČT manipuluje s tématy a fakty, například zve pouze hosty, kteří s vrácením majetku církvím souhlasí. Nezve odpůrce vrácení majetku, historiky a odborníky. „Pokud jde o církevní restituce, ČT neinformovala vyváženě o obsahu zákona a stranila předkladatelům (zákona),“ uvedla Procházková.

O ukrajinské krizi referují podle nich zahraniční zpravodajové ČT jednostranně a stranicky, nikoliv z právního hlediska a veřejnoprávní televize zastává ve svých reportážích protiruské postoje. Veřejnoprávní televize se také podle názoru aktivistů účastní štvanice proti prezidentovi republiky. Nabízí „předimenzované“ církevní vysílání, přestože většina národa je ateistická. Padaly i jiné výtky k obsahu zpravodajství.

Místopředsedou rady Bednář

Předseda Rady ČT Jaroslav Dědič vyzval aktivisty, aby své konkrétní připomínky zaslali písemně, obdrží rovněž písemně odpověď. Na únorovém zasedání budou radní projednávat zprávu o činnosti stanice ČT 24 za loňský rok, aktivisté podle svých slov přijdou znovu. „Radní, chystáte nějaké kroky, nebo se budete tvářit, že se nic neděje a budete spolu se zpravodajstvím hrát tuhle trapnou hru?“ zeptal se radních jeden z přítomných aktivistů občanské iniciativy.

Radní ve středu zvolili nového místopředsedu za Reného Kühna, kterému končí 27. ledna mandát. Stal se jím novinář a publicista Svobodné Evropy a Českého rozhlasu Jan Bednář. Získal deset hlasů z přítomných patnácti radních. Dalšími místopředsedy zůstávají Richard Hindls a Jiří Závozda.

Na jednání zazněla i informace, že průměrná hrubá mzda zaměstnanců ČT je nyní 37 829 korun. Radní budou mít stanovenu letošní odměnu za svou práci ve výši 30 263 korun, místopředsedové 38 964 korun a předseda ve výši 48 042 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám