Hlavní obsah

Filmové premiéry: Birdman, E.A. Poe: Podivný experiment, Okno do dvora a další

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden má premiéru horký oscarový favorit, skvělý Birdman režiséra Iñárritua. Podle povídky otce detektivky vznikl thriller E.A. Poe: Podivný experiment. Letošní ročník Projektu 100 zahájí film krále hororu Alfréda Hitchcocka Okno do dvora. Studio Walta Disneye uvádí novinku Velká šestka, nominovanou na Oscara. Milovníci Babovřesek se vydají na třetí díl. Ve francouzských Alpách se odehrává existenciální drama o tradičním vztahu muže a ženy v rodině s názvem Vyšší moc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Filmové premiéry 4. týden

Článek

Birdman

Upoutávka na film BirdmanVideo: CinemArt

Tragikomedie je příběhem herce Riggana Thomsona, který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi, aby oživil svou zašlou uměleckou kariéru, a všem včetně sebe dokázal, že ještě není odepsaný.

Birdman, USA 2014, tragikomedie, 119 min., režie: Alejandro Gonzáles Iñárritu, hrají: Michael Keaton, Edward Norton, Naomi Watsová, Emma Stoneová a další.

E.A. Poe: Podivný experiment

Upoutávka na film E.A. Poe: Podivný experimentVideo: Bontonfilm CZ

Hrdinou filmu je čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné, který leží (jak jinak?) v mlze v odlehlém koutě hor. Zdejší léčebné metody ho šokují: Šéf ústavu Dr. Lamb je vůči bláznům vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost“ každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?“

E.A. Poe: Podivný experiment, USA 2014, thriller, 112 min., režie: Brad Anderson, hrají: Kate Beckinsaleová, Michael Caine, Jim Sturgess, Ben Kingsley a další.

Okno do dvora

Upoutávka na film Okno do dvoraVideo: AČFK

Jeden z vrcholů Hitchcockovy filmové tvorby je strhující detektivkou i mistrovskou studií voyeurismu, který s hlavním hrdinou sdílí diváci. Hlavní postava, Jeff Jeffries, je po úraze upoutána na invalidní vozík a z nudy začne pozorovat své sousedy. Stereotyp, vzrušení, únava, tanec, touha… a podivné události, za jedním z oken, které Jeffa spolu s diváky uvrhnou do víru spekulací a podezření.

Okno do dvora, USA 1954, thriller, 112 min., režie: Alfred Hitchcock, hrají: James Stewart, Grace Kellyová, Wendell Corey, Thelma Ritterová a další.

Velká šestka

Upoutávka na film Velká šestka Video: Falcon

Komediální dobrodružství o malém geniálním konstruktérovi robotů jménem Hiro Hamada. Když se jeho parta - dívka Go Go Tamago, čistotou posedlý Wasabi No-Ginger, sličná chemička Honey Lemon a jejich fanda Fred - kvůli katastrofální souhře náhod ocitne uprostřed nebezpečné hry, kterou kdosi rozehrál v ulicích San Fransokya, obrátí se Hiro na svého nejbližšího kamaráda, robota jménem Baymax.

Velká šestka, USA 2014, animovaný, režie: Don Hall, Chris Williams, v českém znění: Kamil Halbich, Ondřej Havel, Ladislav Županič, Tatiana Vilhelmová a další.

Babovřesky 3

Upoutávka na film Babovřesky 3Video: Falcon

Zápletka posledního dílu se točí okolo pomsty starosty Stehlíka a místních chasníků drbně Horáčkové. Do vesnice se vrací kontrolor Dodo. S ním přijíždí i jeho manželka, která Stehlíkovi zajistí dotaci, díky níž starosta může poslat všech sedm místních drben k moři… Akce „likvidace bab“ začíná. A nad tím vší bdí nový farář, který přijel do vesnice nahradit pátera Petra.

Babovřesky, ČR 2015, komedie, 103 min., režie: Zdeněk Troška, hrají: Veronika Žilková, Jana Synková, Lucie Vondráčková, Lukáš Langmajer, Pavel Kikinčuk, Tereza Bebarová, 

Vyšší moc

Upoutávka na film Vyšší moc Video: Film Europe

Švédská rodina přijíždí na dovolenou do Alp. Idylu však náhle naruší lavina, která se řítí na terasu. Žena chrání vyděšené děti a marně volá na muže, který v panickém strachu utekl do bezpečí. Katastrofa se sice nakonec nekoná, ale manželství je zavaleno lavinou zahanbení a výsměchu z důvodu mužského selhání.

Vyšší moc, Švédsko / Francie / Norsko, 2014, drama, 118 min., režie: Ruben Östlund, hrají: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsliová, Clara Wettergrenová a další.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám