Hlavní obsah

RECENZE: Kněz, vrazi a feťáci

Novinky, Stanislav Dvořák

Vynikající dokument Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe sleduje jednoho politicky nekorektního slovenského kněze, který tráví více času prací s bandou kriminálníků než v kostele.

Foto: Aerofilms

Farář Marián Kuffa je častěji na poli než v kostele.

Článek

Farář Marián Kuffa vybudoval pod Tatrami centrum pro zkrachovalce všeho druhu – feťáky, zloděje, vrahy, bezdomovce. Bez nároku na osobní prospěch obětoval veškerý čas a síly, aby měli kde jíst a spát. Organizuje práci, pomáhá, řeší spory a moc vděku se mu od jeho oveček nedostane. Svou obrovskou sílu a trpělivost čerpá z náboženství.

Kuffa rozhodně není nudný nebo přehnaně dokonalý svatoušek. Režisérka nádherně zachycuje jeho autentické pochybování, váhání, dilemata. Kuffa otevřeně mluví o tom, že teď je kněz a jeho práce má smysl, ale stejně se mu nedaří zahnat myšlenku na to, že by mohl mít ženu a dítě. Každý den znovu zápasí s otázkami, jak by měl žít a jestli ještě vydrží nápor, který na něj kladou jeho svěřenci. A občas překvapí svéráznými názory na homosexuály.

Foto: KVIFF

opři žebřík o nebe

Ševčíkové se podařilo natočit hluboký, až nepříjemně věrohodný dokument, i když se rozbíhá hodně do stran, občas je souvislost mezi scénami nejasná a také by bylo efektivnější soustředit se na méně postav a dát jejich příběhům víc času.

Velmi silné jsou momenty, kdy kněz bojuje s nevděkem a drzostí „nepřizpůsobivých“. Když přijede do jedné hororové slovenské osady, která bez nadsázky připomíná Indii, všimne si, že jeden romský mladík, který si pořídil ve špinavé chatrči dítě, má drahé džíny. A ptá se ho, proč si raději neopraví rozpadající se střechu. Na to se těžko odpovídá.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám