Hlavní obsah

Čtrnáctiletý surrealistický filmař na Festivalu krátkých filmů Praha

Právo, (míš)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který v hlavním městě uvede přes 80 nejlepších a nejzajímavějších krátkých filmů z 32 zemí světa, odstartoval včera večer v pražském kině Světozor.

Foto: ČTK - Kateřina Šulová

Festival krátkých filmů byl zahájen.

Článek

Do neděle představí divákům devět sekcí včetně Mezinárodní soutěže, v níž se o Hlavní cenu festivalu a dvě Zvláštní uznání utká 16 filmů ze čtrnácti zemí. Mimoto nabízí festival například surrealistický horor Vycpaná duše čtrnáctiletého režiséra a školáka Jana-Karla Pavlíka, který za něj dostal cenu za Nejlepší cizojazyčný horor na mezinárodním studentském festivalu v Hollywoodu.

Dále jsou v nabídce ztracené komediální filmy s Peterem Sellersem, setkání s kapelou Beastie Boys nebo to nejoblíbenější, co kdy festival promítal. Pořadatelem přehlídky je Film Servis Festival Karlovy Vary, který organizuje Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

Soutěžní sekce odráží nové trendy a dokazuje, že krátký film má v současné světové produkci své jasné místo. Diváci se mohou těšit na půvabný snímek Všechna bolest světa o záchraně malé rybky i ducha Vánoc, originální love story Kanec kastrát či snímek Ano, milujeme.

Do Prahy dorazí mimo jiné Laura Walde ze švýcarského festivalu Kurzfilmtage Winterthur, jež sestavila sekci Homage to Homeboy, složenou z šílených videoklipů a krátkých filmů ikonické kapely Beastie Boys.

Filmové zážitky pro ty, kdo nepotřebují příběhy, ale baví je žasnout, připravil festival již tradiční sekci Labo, v níž mají prostor všichni tvůrci nezatížení konvencemi a naklonění experimentu. Jak Olin o oko přišel, jak vytvořit lidský špíz, jak vyhrát krutopřísný badmintonový zápas nebo jak šťastní jsou králíčci bez mozku, představí v oblíbené noční relaxačně-hororové sekci Brutal Relax Show moderátorka Simona Babčáková.

Pro diváky s platnou vstupenkou nabízí oficiální vůz festivalu MINI stylový odvoz od kina Světozor na divákem vybrané místo v Praze. MINI Shuttle bude možné zarezervovat online prostřednictvím mobilního telefonu na www.budmini.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám