Hlavní obsah

Začíná Festival krátkých filmů Praha, kam míří i Beastie Boys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek začíná v kině Světozor jubilejní desátý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který v hlavním městě uvede přes 80 nejlepších a nejzajímavějších krátkých filmů z 32 zemí světa. Až do neděle se snímky představí divákům v devíti sekcích, včetně Mezinárodní soutěže. V ní se o Hlavní cenu festivalu a dvě Zvláštní uznání utká 16 filmů ze čtrnácti zemí.

Foto: Mario Anzuoni/Files, Reuters

Beastie Boys (v roce 2006), zleva: Mike Diamond, Adam Horowitz a Adam Yauch

Článek

V mezinárodní porotě zasednou Vanya Rainová (bulharská producentka), Pekka Veikkolainen (finský animátor) a Jan Stehlík (český scenárista).

Festival nabízí i surrealistický horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Xavierem Dolanem, ztracené komediální filmy s Peterem Sellersem, setkání s kapelou Beastie Boys nebo to nejoblíbenější, co kdy festival promítal.

„Silná soutěžní sekce odráží nové trendy světového krátkého filmu a dokazuje, že krátký film má v současné produkci nezastupitelné místo. S půvabným snímkem Všechna bolest světa o záchraně malé rybky i ducha Vánoc dorazí režisér Tommaso Pitta, s love story vesnického samorosta Kance kastráta potom jeden z režisérů, Lauris Ābele. Za zmínku také stojí například severský film Ano, milujeme, režiséra, který předloni získal na Festivalu krátkých filmů Cenu diváků a studentského Oscara, či jedna nestandardní zkouška pubertálních sboristek s názvem Tak vzdálené,” řekl Karel Spěšný, programový ředitel festivalu.

„Režijní debut herečky Monii Chokri Naprosto úžasná potom sestříhal Xavier Dolan. Monia je další herečka, jejíž slibný režijní debut festival uvádí. Snad bude stejně úspěšný třeba jako krátký film Natalie Portman s názvem Eve, který jsme kdysi také promítali.“

Šílení Beastie Boys

Do Prahy dorazí i Laura Walde ze švýcarského festivalu Kurzfilmtage Winterthur, jež sestavila sekci Homage to Homeboy, složenou z šílených videoklipů a krátkých filmů ikonické kapely Beastie Boys. Mimo jiné je režíroval zakládající člen formace Adam Yauch.

„Skrytý za vymyšlenou identitou podivínského švýcarského filmaře Nathaniela Hörnblowéra režíroval Adam Yauch mnoho videoklipů Beastie Boys a v sekci Homage to Homeboy uvedeme program jeho ambiciózních komických videí a krátkých filmů. Po Yauchově smrti v roce 2012 ho sestavila kurátorka jednoho z největších festivalů krátkých filmů na světě Kurzfilmtage Wintherthur Laura Walde. Sekce byla uvedena na mnoha mezinárodních festivalech a my máme radost, že tento program můžeme letos promítat i my, navíc za účasti Laury,“ doplnila Radka Weiserová, koordinátorka programu a dramaturgyně.

V roce 1957 hrál postavu Hectora Dimwittieho legendární komik Peter Sellers hned ve třech krátkých komediích produkce Park Lane Films – Obchodníkova nouze, Klady nespavosti a Nachlazení. Právě tyto komedie mu otevřely cestu k ikonickým rolím ve filmech Růžový panter nebo Dr. Divnovláska. Skoro 50 let však Obchodníkovu nouzi a Klady nespavosti nikdo neviděl. V roce 1997 je při vyklízení budovy studia Park Lane Films náhodou objevil Robert Farrow.

„Našel jsem 21 plechovek s filmy, které jsem chtěl později vyhodit. Pak jsem si ale všiml, že jsou mezi nimi i dva kousky s Peterem Sellersem včetně negativů i vystřižených scén,“ řekl Farrow. Filmy pak odevzdal lidem z filmového festivalu v Southend-on-Sea, kteří je v roce 2014 digitálně zrestaurovali a poprvé ukázali světu. Teď je exkluzivně uvidí i diváci Festivalu krátkých filmů.

Filmové zážitky pro ty, kdo nepotřebují příběhy, ale baví je žasnout, připravil festival již tradiční sekci Labo, v níž mají prostor všichni tvůrci nezatížení konvencemi a naklonění experimentu. Jak Olin o oko přišel, jak vytvořit lidský špíz, jak vyhrát kruto-přísný badmintonový zápas nebo jak šťastní jsou králíčci bez mozku, představí v oblíbené noční relaxačně-hororové sekci Brutal Relax Show moderátorka Simona Babčáková.

Festival krátkých filmů Praha se koná 15.–18. ledna 2015. Podrobný program i další informace najdete na: www.pragueshorts.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám