Hlavní obsah

Hollywood se hádá, kdo má nárok na Oscara za Chlapectví

Novinky, Stanislav Dvořák

Nečekaný spor se rozhořel v Hollywoodu kvůli filmu Chlapectví, který získal tři Zlaté glóby. Pokud dostane Oscara, což je pravděpodobné, nebude úplně jasné, kdo má na něj nárok. Akademie totiž oficiální producenty neuznala, informoval server The Hollywood Reporter.

Foto: Mike Blake, Reuters

Richard Linklater (Chlapectví)

Článek

Drama Chlapectví režiséra Richarda Linklatera získalo Zlaté glóby v kategoriích nejlepší filmové drama, nejlepší režisér a nejlepší herečka ve vedlejší roli (Patricia Arquetteová). Oficiálně uvedení producenti John Sloss a Jonathan Sehring ale podle pořadatelů Oscarů nemají právo na toto ocenění, protože hlavní práci na filmu prý odvedli režisér Richard Linklater a Cathleen Sutherlandová, která začala na filmu pracovat jako manažerka produkce.

Cenu za nejlepší film vždy přebírá producent, ale v pravidlech Oscarů stojí, že o tom, kdo je producent, rozhoduje odborná komise, nikoli to, co je napsáno v titulcích. Opatření má zajistit, aby Oscara dostal ten, kdo odvedl většinu práce, a ne nastrčená figurka.

Foto: Profimedia.cz

Producent Jonathan Sehring

Sloss a Sehring ovšem podporovali film Chlapectví od začátku. Už v roce 2001 začali s Linklaterem spolupracovat a na jeho náročné 12leté natáčení mu dali první peníze. Akademii dokonce napsali dopis, kde vysvětlují, že skutečně jsou producenty filmu, ale nepřesvědčili ji. To rozzlobilo i jiné producenty, kteří považují rozhodnutí za urážku.

Podstatný je scénář, casting i dohled

Kritéria pro udělení Oscara jsou přísná a složitá. Cena patří těm, „kdo přispívali v celém produkčním procesu filmu včetně vývoje scénáře, castingu, filmování a dohledu přímo na place“. Komora producentů rozhodla, že v případě Chlapectví to jsou jedině Linklater a Sutherlandová, a Akademie v těchto případech respektuje rozhodnutí tohoto orgánu.

Sám Richard Linklater uvedl, že Sloss a Sehring byli zásadními osobami pro natáčení Chlapectví po celých 12 let, ale vůle režiséra je vedlejší.

Reklama

Výběr článků

Načítám