Hlavní obsah

Zemřela legendární ruská pěvkyně Jelena Obrazcovová

Legendární ruská operní diva Jelena Obrazcovová ve věku 75 let zemřela v Německu, kde se léčila. Příčinou smrti byla podle médií zástava srdce. Pozůstalým, blízkým a fanouškům pěvkyně vyjádřil soustrast ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jelena Obrazcovová

Článek

Mezzosopranistku Obrazcovovou, držitelku mnoha ocenění, skvělé výkony v moskevském Velkém divadle katapultovaly na nejslavnější světové operní scény. Z více než stovky rolí, které ztvárnila, byla asi nejznámější Carmen po boku španělského tenoristy Plácida Dominga. Vydala více než 50 hudebních nosičů s nahrávkami ruských i světových autorů.

Obrazcovová se narodila v Petrohradě, kde jako malé dítě přežila útrapy blokády tehdejšího Leningradu a kde také začala zpívat. Zlomovým bodem v jejím životě se stal rok 1962, kdy zvítězila na Světovém festivalu mládeže a studentstva v Helsinkách a na sovětské celosvazové soutěži mladých zpěváků M. I. Glinky v Moskvě. Od roku 1999 pěvkyně organizovala v Petrohradě soutěž mladých zpěváků, která nese její jméno.

„Odešla legenda operního umění, veliká pěvkyně, nejlepší Carmen, která svým talentem pokořila celý svět. (...) Její božský hlas zůstane s námi navždy,” prohlásil ruský ministr kultury Vladimir Medinskij.

„O místu Obrazcovové v ruské kultuře výmluvně svědčí i to, že její jméno je už čtyři desetiletí první, které každého Rusa napadne při slově opera,” napsal internetový list Gazeta.ru. Podle něj operní diva nejspíše podlehla následkům přechozeného letního zápalu plic; kvůli potřebě zotavit se odvolala i prosincový koncert v Kremlu.

Zpívala v Moskvě, v New Yorku i v Praze

Obrazcovová vystupovala po celém světě a zpívala v nejvěhlasnějších operních domech. Kromě moskevského Velkého divadla to byla například milánská La Scala nebo metropolitní opera v New Yorku a další. V 70. a 80. letech často navštěvovala také Československo. Několikrát vystoupila na Pražském jaru, zpívala i v Bratislavě. V roce 1981 zazpívala sólový part ve Verdiho Requiem v katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

V České republice naposledy zpívala v roce 2011, kdy na oslavách kulatých narozenin slavného slovenského tenoristy Petera Dvorského zazpívala v zahradě jaroměřického zámku árii hraběnky z Pikové dámy.

„Zpívala jsem pod nejlepšími režiséry, po boku nejlepších světových pěvců v mnoha zemích světa. Disponuji tedy velkými zkušenostmi, které chci předávat dál. Vedu mistrovské kurzy, pořádám soutěže. Vlastním divadlo, ve kterém pracuji se svými umělci,” uvedla tehdy Obrazcovová. V Jaroměřicích hostovala už na jubilejním ročníku festivalu v roce 2008. Tehdy zpívala spolu s Dvorským výběr árií z ruských, italských a francouzských oper.

Reklama

Výběr článků

Načítám