Hlavní obsah

Zemřel hollywoodský producent Goldwyn, pracoval s Lynchem i Julií Robertsovou

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Otec patřil k zakladatelům Hollywoodu, syn pokračoval v producentské práci s takovými esy jako David Lynch, Ang Lee nebo Julia Robertsová. Samuel Goldwyn Jr., který zemřel o víkendu, byl součástí velké hollywoodské dynastie.

Foto: Profimedia.cz

Samuel Goldwyn Jr.

Článek

Samuel Goldwyn Jr. zemřel ve věku 88 let. Selhalo mu srdce, informoval list Los Angeles Times.

Pomohl dobýt Hollywood mimo jiné i Julii Robertsové, které dal jako neznámé herečce dva roky před Pretty Woman roli ve snímku Mystic Pizza (1988). Produkoval také britské filmy jako Jindřich V. nebo Šílenství krále Jiřího.

„Nezávislý film pořádně začal se Samem v pozdních sedmdesátých letech,” poznamenal šéf studia TriStar Tom Rothman. „Lidé zapomínají, kolik filmařů díky němu prorazilo. Byl to Kenneth Branagh, Anthony Minghella, Ang Lee, David Lynch, John Sayles. Sam přinášel noblesu do tohoto drsného byznysu.”

Samuel Goldwyn Jr. se narodil v roce 1926 jako syn polského imigranta, který v podstatě založil Hollywood – on byl to „G” ve slavné zkratce MGM. Jeho matkou byla herečka Frances Howardová.

Foto: CinemArt

Filmové premiéry

Už jako dítě se pohyboval ve střižnách a v jedenácti letech šel poprvé na Oscary. Zpočátku pracoval také v Londýně jako divadelní a filmový producent, i proto měl silný vztah k britské kultuře.

Když se vrátil do Ameriky, založil společnost Formosa Productions, která začínala westernem Man With the Gun. Pokračoval třeba tituly Dobrodružství  Huckleberryho Finna a Bojovníci se žraloky. Jednou se pokusil i o režii, šlo o film The Young Lovers s Peterem Fondou v roce 1964.

Jeho dobrodružný snímek Master & Commander: Odvrácená strana světa získal deset nominací na Oscara a poslední položkou v jeho profesním životopise se stal film s Benem Stillerem Walter Mitty a jeho tajný život.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám