Hlavní obsah

Otáčivé hlediště zůstane v krumlovské zámecké zahradě

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zřejmě i nadále zůstane v zámecké zahradě. Do roku 2017 bude v nezměněném stavu, architektonická soutěž pak určí následující podobu točny. Komise UNESCO doporučila umístit scénu mimo zámecký areál, ale je pro ni přijatelné i řešení s hledištěm uvnitř zahrady. Novinářům to řekl po zasedání zvláštní komise ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Foto: archiv Pravo, Právo

Otáčivé hlediště v barokní zahradě v Českém Krumlově

Článek

Dodal, že postoj komise UNESCO byl rozhodující. „Nyní řešíme to, jakou bude mít hlediště podobu. V souladu s rozhodnutím Jihočeského kraje bude vypsána vyzvaná architektonická soutěž na nové hlediště,” řekl Herman. Stavební práce by měly začít v roce 2016.

Z architektonické soutěže vzejde i typ točny. Stále zůstává ve hře několik variant. „Může se jednat o rozebíratelné hlediště. Je tady taky možnost určitého vyosení z barokní osy, což by znamenalo, že by pak hlediště nemuselo být rozebíratelné. A je tu i možnost zasouvatelné scény,” uvedl Herman.

Naděžda Goryczková, ředitelka Národního památkového ústavu, v jehož péči je českokrumlovský zámek, uvedla, že česká strana respektuje doporučení UNESCO. „A to jednoznačně nevyloučilo umístění točny v zahradě,” řekla. Podle ní architektonická soutěž bude počítat i s variantou posunutí scény směrem od přilehlého zámečku bellarie.

Státní hrad a zámek Český Krumlov patří spolu s centrem města na seznam světových kulturních památek od roku 1992. Nyní UNESCO eviduje zhruba tisícovku míst s tímto statusem. Více než 1500 dalších památek stojí o začlenění do tohoto seznamu. Památkáři řadu let usilovali o odstranění otáčivého hlediště z českokrumlovské zahrady. Někdejší vedení ministerstva kultury UNESCO slíbilo, že do roku 2015 bude točna odstraněna. Otáčivé hlediště vlastní město České Budějovice. Svá představení před ním každý rok v letních měsících hraje Jihočeské divadlo. Za 55 let inscenace před točnou navštívily více než dva milióny diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám