Hlavní obsah

Vyjdou novinky Galbraitha i Murakamiho. Čtenáři se v prvním pololetí mohou těšit na detektivky, romány a komiksy

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním pololetí vyjde pestrá směs překladové i české literatury. V únoru například detektivka Roberta Galbraitha Hedvábník, v březnu poslední román Harukiho Murakamiho Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování, v dubnu pokračování Husitské epopeje Vlastimila Vondrušky z let 1416–1425 Za časů hejtmana Jana Žižky.

Foto: ČTK

Svým románem jistě zaujmou Haruki Murakami nebo John Grisham.

Článek

Galbraith, což je pseudonym J. K. Rowlingové, pokračuje v příbězích sympatického soukromého detektiva Cormorana Strikea známého z knihy Volání Kukačky. Cukuru Tazaki je mladý muž, jakých jsou v současném Japonsku tisíce – úspěšný a materiálně zajištěný. Jen s ženěním mu to stále nevychází. Je to proto, že mu do života neustále prosakuje nevyřešený problém z dávné minulosti.

„V brilantně vyprávěném příběhu putuje Cukuru proti proudu času po stopách dávných událostí jako poutník, který v lecčems připomene hrdiny Jarmuschových Zlomených květin nebo Leoneho Tenkrát v Americe,“ řekla Právu Markéta Daxnerová z nakladatelství Euromedia Group.

„Knižní klub vydá v lednu v Edici bestseller román Platanová alej legendy právnických thrillerů Johna Grishama. „Po čtvrtstoletí opět vypráví příběhy advokáta Jakea Brigance z románu …a je čas zabíjet, který stál v roce 1989 na počátku spisovatelské dráhy této legendy právnických thrillerů,“ dodala Daxnerová.

Foto: ČTK

V lednu vyjde román Platanová alej Johna Grishama.

V lednu vyjde legendární Černá kniha Lawrence Durrella, která se poprvé objevila v Paříži roku 1938. Román zachycuje skupinku mladých lidí v Londýně na sklonku třicátých let. V USA bylo dílo zakázáno do roku 1960, v Británii až do roku 1973. Ve své době Durrell odmítl vydání v prestižním nakladatelství Faber and Faber, protože nesouhlasil s vypuštěním sexuálních scén.

Z české tvorby v lednu vyjdou obsáhlé Dějiny československého komiksu v letech 1900 až 1964 od Tomáše Prokůpka, Pavla Kořínka, Martina Foreta a Michala Jareše. Alena Morštajnová se po úspěchu románu Slepá mapa soustředí v knize Hotýlek na příběh Václava Mánesa, provozujícího v šedesátých letech minulého století hotýlek, což mu ničí rodinu. Vyjde v březnu. Duben přinese desátý svazek spisů Ludvíka Vaculíka Další tisíce.

Na trh přijde také Zpěvník Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře k pohádkové knize Tři bratři.

Vila na Sadové Bruna Ligockého zavede do roku 1941, kdy Reinhard Heydrich nastupuje do úřadu zastupujícího říšského protektora a Johann Proske začíná v pohodlí luxusní vily psát deník. Na první pohled ustrašený byrokrat hraje dvojí hru.

Tenkrát v ráji od Josefa Urbana je románové zpracování životního příběhu legendárního horolezce Josky Smitka, který zavede do divokých skal Českého ráje také v období německé okupace Československa. Zpověď – Z děcáku až na přehlídková mola je zase příběh Veroniky Kašákové, finalistky České Miss 2014.

Pozornost upoutá Mariina zpověď Colma Tóibina vyprávějící příběh Ježíše viděný očima jeho matky. Vincent se jmenuje román Barbary Stokové inspirovaný životem Vincenta van Gogha. Autorka populárních příběhů mužů a žen kořeněných sexem Alice Claytonová pokračuje románem Hřebec.

Očekávané tituly

LEDEN:

Mons Kallentoft – Vodní andělé

John Grisham – Platanová alej

Lawrence Durrell – Černá kniha

ÚNOR:

Robert Galbraith – Hedvábník

BŘEZEN:

Henning Mankell – Pátá žena

Haruki Murakami – Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování

Petra Soukupová – Pod sněhem

DUBEN:

František Niedl – Krajina nočních jezdců

Jan Werich – Bleška a veška

Vlastimil Vondruška – Za časů hejtmana Žižky

KVĚTEN:

Alena Morštajnová – Hotýlek

Thomas Piketty – Kapitál v 21. století

ČERVEN:

Michael Cunnigham – Sněhová královna

Bohatá bude samozřejmě i úroda severské detektivky. Vyjdou Severní blata Arnaldura Indridasona, Muž bez psa Hakana Nessera či Horká půda Thomase Engera.

Reklama

Výběr článků

Načítám