Hlavní obsah

Zemřel "četník" Jean Lefebvre

Právo, ČTK, avr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V marockém městě Marrákeš zemřel v noci na pátek na srdeční slabost francouzský komik Jean Lefebvre, kterého si čeští diváci pamatují jako jednoho z pověstné party "četníků ze Saint-Tropez". Bylo mu 84 let. Jeho úmrtí oznámila jeho manželka agentuře AFP.

Článek

Jean Lefebvre se proslavil dlouhou řadou komických rolí ve filmu, u něhož začínal v roce 1952. Kromě "četníků" hrál také v sérii filmů o "sedmé rotě", ve snímcích Muž z Acapulka, Idiot v Paříži a mnoha dalších. Objevil se rovněž v Angelice a králi nebo ve filmu ...a Bůh stvořil ženu.

Lefebvre loni také navštívil Českou republiku, byl hostem filmového festivalu ve Zlíně. Spolu s ním přijel také další "četník" Michal Galabru, který teď v osmdesátce vystupuje v Paříži ve své one-man-show. Lefebvre se za život stihl pětkrát oženit, z toho dvakrát se stejnou ženou, jak nezapomněl nikdy připomenout.

Lefebvre se věnoval také divadlu, ale v poslední době už nové role nepřijímal. "Jsem už ve věku, kdy nic nehledám. Nedávno mě oslovil osmadvacetiletý mladík a zeptal se, jestli vím, v kolika filmech jsem hrál. Nevěděl jsem to. Řekl mi, že jich celkem bylo 133, že zná do detailu celou moji kariéru. Ukázal mi seznam filmů, kde bylo také přesně napsáno, kdo film točil a s kým vším jsem tam hrál. Dozvěděl jsem se tak, že během jednoho roku jsem natočil třeba šest filmů," řekl Právu před rokem Lefebvre na zlínském festivalu.

"Nejsem nijak namyšlený, ale uvědomil jsem si, jak to bylo všechno skvělé. Jsem jinak líný člověk. Nedokážu si například najednou zapamatovat dvě divadelní hry jako můj kolega Michel Galabru, kterého za to velmi obdivuju. Ale zároveň si myslím, že takový líný člověk se nikdy nenudí," dodal s typickým úsměvem Lefebvre.

Z návštěvy Česka byl nadšený. "Začnu se učit česky. A potom natočím nový díl Četníků ze Saint-Tropez. Bude se odehrávat v České republice," smál se.

Reklama

Související témata:

Související články

Jean Lefebvre: začnu se učit česky

Francouzský herec a komik Jean Lefebvre je hostem filmového festivalu ve Zlíně. Je mistrem vedlejších rolí - kromě Idiota v Paříži Serge Korbera a komedie...

Výběr článků

Načítám