Hlavní obsah

Hudební rok 2014 v číslech

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní hudební rok po sobě zanechal čísla, která je dobré znát a případně si je pamatovat. Třeba proto, abychom je mohli v roce následujícím porovnat s těmi aktuálními. Anebo prostě kvůli tomu, že jsou zajímavá.

Foto: PRÁVO - Jan Handrejch

Skupina Kabát se ve výčtu zajímavých čísel objevila hned dvakrát.

Článek

1 - Tolik koncertů v České republice stačilo skupině Kabát k zisku Českého slavíka. Ten jediný se konal v září v Praze na Vypichu u příležitosti 25 let existence kapely.

1 - Tolik umělců se mohlo radovat ze zisku platinové desky v Americe i Veliké Británii. Tím úspěšným byl Brit Sam Smith. Jeho album se jmenuje In the Lonely Hour.

15 - Za tolik minut se vyprodaly vstupenky na dvaadvacet plánovaných koncertů britské zpěvačky Kate Bush v londýnské hale Hammersmith Apollo.

20 - Tolik let bylo třeba čekat na nové album skupiny Pink Floyd. Jmenuje se The Endless River a jsou na něm nahrávky staré právě těch dvacet let.

39 - Tolik ocenění Slavík má na kontě Karel Gott.

50 - Tolik hodin byla ve sněhové bouři uvězněna ve svém tourbusu americká skupina Interpol. Do kalamity se dostala během listopadové cesty na koncert v kanadském Torontu. Nedaleko města Buffalo se rozpoutala taková bouře, že její autobus musel zastavit a čekat.

54 - Tolik kusů nového alba Paula amerického zpěváka Robina Thickeho se prodalo během deseti dnů v Austrálii. Je to rekordně málo.

70 - V tolika letech zemřel 22. prosince britský zpěvák Joe Cocker, nositel jednoho z nejosobitějších hlasů na hudební scéně.

339 - Tolik dolarů vybral v crowdfundingové internetové sbírce organizátor akce, která měla zabránit příjezdu skupiny Nickelback do Londýna.

80 000 - Tolik diváků přišlo přibližně na koncert skupiny Kabát v Praze na Vypichu. Vytvořilo tak rekord na českém koncertu pod širým nebem.

116 000 - Tolik lidí si za prvních čtyřiadvacet hodin stáhlo legálně sólové album Thoma Yorkea nazvané Tomorrow’s Modern Boxes. Zaplatili za to 700 tisíc dolarů.

139 000 - Tolik kusů nového alba Pink Floyd The Endless River se prodalo v prvním týdnu po vydání ve Velké Británii.

273 000 - Tolik lidí podepsalo petici požadující deportaci zpěváka Justina Biebera z USA do jeho rodné Kanady. Byla to reakce na jeho hejskovské chování. Bílý dům nakonec rozhodl, že Bieber může žít ve Spojených státech.

1 milión - Tolik dolarů inkasovala Paris Hiltonová za své dýdžejské vystoupení.

5 miliónů - Takovou sumu v dolarech požadovali členové hiphopové skupiny Wu-Tang Clan v aukci za prodej jediné kopie alba Once Upon A Time in Shaolin. Kupec za ni nakonec zaplatil patnáct miliónů.

800 miliónů - Tolik uživatelů služby iTunes našlo ve své hudební knihovně bez vlastního přičinění nové album skupiny U2 Songs of Innocence.

3 miliardy 300 miliónů - Tolik dolarů vynesl streaming hudby na internetu v letošním roce. Je to o 37 procent více než loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám