Hlavní obsah

Literatura: Rok ve znamení Bohumila Hrabala a řady návštěv

Právo, František Cinger

Letošek byl označen v literárním slova smyslu za rok Bohumila Hrabala. Muž, který se narodil 28. března 1914 a skonal 3. února 1997, patří k tvůrcům, který s Franzem Kafkou a Jaroslavem Haškem připomíná celému světu jedinečnost nejen pražského literárního prostředí.

Foto: Tomáš Mazal. Z knihy Via Hrabal

Hrabal s francouzským hercem Philippem Noiretem, představitelem Hanti, ve filmu Příliš hlučná samota režisérky Věry Cais. U zlatého tygra, psal se rok 1993.

Článek

Jeho ctitelé dostali do rukou řadu publikací, ať už to byl obrazový životopis Hlučná samota Petra Kotyka, či mozaika příspěvků přátel Via Hrabal.

Jistým vrcholem se počátkem prosince stala derniéra výstavy Bohumil Hrabal známý a neznámý ve Vlastivědném muzeu v Nymburce, kde byla představena další kniha vzpomínek se stejným názvem jako expozice.

Mluvíme-li o velikánech, je vhodné připomenout italské a později francouzské vydání románu Milana Kundery Oslava bezvýznamnosti. Ti, kdo čtou pouze česky a chápou, že autor už nemá sil ani chuti přepisovat romány posledních desetiletí do rodného jazyka, dostali hned tři knihy jeho fejetonů a poznámek: O hudbě a románu, Zahradou těch, které mám rád a na sklonku roku Slova, pojmy, situace.

Prahu miluji, musím se sem vrátit.
spisovatel Dan Brown

V té souvislosti se sluší připomenout objemný sborník statí, úvah, fejetonů A. J. Liehma Názory tak řečeného Dalimila, připomínající jeho devadesátiny.

V lednu k nám přijel spisovatel Dan Brown a řekl: „Prahu miluji, musím se sem vrátit.“

Další osobnosti zavítaly na Festival spisovatelů Praha, letos věnovaný marocké tvorbě, česká vydání svých knih u nás představili Helen Fieldingová, tvůrkyně už potřetí ztřeštěné Bridget Jonesové, mistři švédské detektivky Johann Theorin či Anders de la Motte, Dán Martin Jensen či Nor Thomas Enger.

Z mimořádných zážitků je možné jmenovat díla oceněná. Naposledy Cenu Josefa Škvoreckého získal Martin Reiner za rozsáhlý životopisný román Básník, věnovaný Ivanu Blatnému

Hlavní cenu soutěže Magnesia litera si odnesl Jiří Padevět za Protektorátní Prahu, obrazový místopis města z let nacistické okupace. A jedinou českou mezinárodní literární Cenu Franze Kafky dostal Číňan Jen Lien Kche za Čtyři knihy, vypovídající o včerejšku i dnešku této veliké a rozmanité země.

K bilancím patří zastavení nad osobnostmi, které nás opustily. Ať už to byl Gabriel Gárcia Márquez, Nadine Gordimerová, P. D. Jamesová či překladatel a novinář Václav Burian, Milena Brůhová nebo Rudolf Čechura.

Nejlepší knihy podle Františka Cingera

1. Petr Prouza – Psychiatr

2. Radka Denemarková – Hřbitovní kvítí na smetaně

3. Sylwia Chutniková – Potvory

4. Alice Horáčková – Beatnická femme fatale

5. Jussi Adler-Olsen – Marco

Vhodné je zmínit dopracovaný životopis Václava Havla od Edy Kriseové, z anglického originálu přetlumočený portrét Havel Michaela Žantovského, první část série Romana Ráže Lázeňské dobrodružství, začínající v době 1. světové války či román Psychiatr Petra Prouzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám