Hlavní obsah

RECENZE: Designsupermarket ukazuje, že i obyčejné věci mají duši

Právo, Jan Šída

Ve čtvrtek začal v pražském Domě U Minuty osmý ročník festivalu moderního designu Designsupermarket. Představuje osmdesát šest tuzemských i zahraničních designérů či designových studií. Návštěvníci se setkají jak s renomovanými výtvarníky (Vladimir 518) či značkami (Botas), tak i s pracemi studentů nebo čerstvých absolventů výtvarných škol.

Foto: Jan Šída, Právo

Krásný design může mít i obyčejná bota (Botas).

Článek

Základní otázka, kterou festival nastoluje, zní: Co to vlastně je design a nakolik náš život ovlivňuje? Do jisté míry na ni odpovídají hesla, která organizátoři vyvěsili na stěny renesančního Domu U Minuty. I věci mají duši, jsme posedlí detailem, jedinečnost je vzácná, jsou některá z nich.

Sumarizují v kostce to, o co všem tvůrcům primárně jde. O originalitu, krásno tvaru a hlavně o neopakovatelnost.

Design, tedy lépe řečeno vzhled, prostupuje dnes prakticky vším. Moderní člověk chce a oprávněně žádá i od sebeobyčejnější věci, aby byla nejen smysluplná, ale také esteticky atraktivní. A je jedno, jestli jde o oblečení, šperk, nábytek, boty či dětské hračky.

I retro může být moderní

Tohle všechno letošní přehlídka nabízí plnými hrstmi. Když tak procházíme jednotlivými designovými ateliéry, musí nás nutně napadnout, že postmoderní věk naprosto smazává ostrou hranici mezi věcí denní potřeby a uměleckým artefaktem.

Za příklad mohou sloužit výrobky (či umělecké předměty) ze studia Hidden Factory.

Jeho tvůrci recyklují retro kelímky od jogurtu či hořčice z doby normalizace tak, že jejich design využívají u svých porcelánových váziček. Citují i původní písmo a barvy. Ovšem posouvají původní striktně užitý význam do oblasti moderní vizuality.

Z retro doby čerpá také projekt Nanovo ve své instalaci Happy Hours. Skupuje staré předměty, které lehce modernizuje a nabízí jako doplněk moderních bytů. Například černobílé hodiny, které byly před rokem osmdesát devět na každém nároží, tvoří na stěně velice nápaditý doplněk.

Foto: Jan Šída , Právo

Retro hodiny studia Happy Hours Nanovo odkazují ke klasickému užitému designu.

Na druhé straně designového spektra stojí tvůrci, které zajímá především originální a hypermoderní tvar. Galerie Září představuje například šperky, které využívají futuristické tvary s takřka kubistickou dynamikou. Nizozemský módní talent vystavující v Čechách premiérově, v rámci mezinárodní platformy Fashionclash ukazuje, že módní kreativitě se meze nekladou.

Výtvarníci využívají jak netradičních tvarů, tak i netradičních materiálů. Jejich hitem je mimo jiné bunda z neoprenu.

Přehlídka Designsupermarket nabízí širokou paletu krásných předmětů, které mohou člověku udělat radost. Jejich přítomnost náš život zpříjemňuje, proto někdo říká, že i běžné nehybné věci mají svou duši.

Celkové hodnocení 70 ℅

Reklama

Výběr článků

Načítám