Hlavní obsah

Synovec Andyho Warhola uvedl v Praze jeho výstavu

Právo, Radek Plavecký

Košilka, v níž byl pokřtěn Andy Warhol (vl. jménem Andrej Warhola) i vzácné soubory originálů jeho významných děl jsou k vidění v centru Prahy. Unikátní expozice Andyho Warhola byla ve čtvrtek otevřena v budově informačního centra Středočeského kraje v Husově ulici.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Synovec Andyho Warholy James Warhola představoval novou expozici v centru Prahy.

Článek

Prostřednictvím výstavy světoznámého výtvarníka chce kraj, jemuž budova i galerie patří, lákat turisty nejen do svého velmi nákladně rekonstruovaného infocentra, ale především do samotného regionu. Kvůli tomu kraj uzavřel smlouvu o pronájmu velké části domu na rohu Husovy a Karlovy ulice Nadaci Centrum Pop Art. Právě ta stojí za vytvořením výstavy Andyho Warhola.

„Je tady k vidění několik výjimečných věcí, například Kolínská katedrála, při jejíž tvorbě Warhol použil diamantový prach, nebo edice Svatý Jiří a drak, jíž existuje jen 12 exemplářů,“ uvedl jeden z kurátorů výstavy a člen správní rady nadace Boris Kršňák.

„Vzácné jsou i fotografie nebo artefakty z rodinného archivu. Warholovi se přitom velice neradi zveřejňovali, takže například nahrávka hlasu Warholovy matky, jak se modlí, je něco, co se skutečně jen tak někde neuslyší. Jen dočasně tady bude vystavena také téměř 90 let stará košilka, v níž byl pokřtěn Andy Warhol a jeho dva starší bratři,“ dodal Kršňák.

Kromě jeho děl je zde expozice ilustrací jeho přímého synovce Jamese Warholy, který napsal a ilustroval dvě knihy o setkáváních se svým strýcem. James Warhola výstavu zahájil a během prohlídky také vyprávěl o návštěvách Andyho Warhola. Základní vstupné do galerie je 220 korun na osobu, otevřeno je denně od 10 do 18 hodin. Zhruba po půl roce by se díla měla obměňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám