Hlavní obsah

Dvakrát Bizet s rozhlasovými symfoniky

Právo, Vladimír Říha

V neděli a v úterý v Praze na dvou rozdílných akcích dvakrát vystoupil orchestr rozhlasových symfoniků (SOČR) a v obou koncertech hrála velkou roli hudba klasika francouzské opery Georgese Bizeta.

Foto: BVA Martin Salajka

Richard Samek zpíval na Bizet Gala s rozhlasovými symfoniky, řídil Tomáš Brauner.

Článek

V nedělním recitálu americké mezzosopranistky Jennifer Larmoreové ve vyprodané Smetanově síni SOČR řídil italský dirigent Marco Zambelli a z Bizetovy opery Carmen a hry Arlézanka zaznělo celkem šest čísel - árie a části suit. Larmoreová se však v celém předvánočním gala recitálu nepředstavila v nejlepší formě a vedle jejího unaveného a nejistého hlasu se kladněji projevil u nás debutující italský tenorista Andrea Caré. Až po přestávce vylepšily celkový dojem písně z muzikálů a vánoční melodie.

Mnohem lépe se cítili posluchači v úterý v Kongresovém centru, kde plný sál vyslechl tradiční předvánoční koncert věnovaný vždy jednomu klasikovi. V devátém ročníku akce se dostalo konečně i na Bizeta a na večer jeho melodií nazvaný Bizet Gala, ve kterém drtivou většinu sice tvořily árie a orchestrální mezihry z Carmen a Arlézanky, ale nebyla vynechána ani Bizetova další opera Lovci perel. SOČR vedl hlavní hostující dirigent orchestru Tomáš Brauner a počínal si mnohem zkušeněji než v neděli Zambelli. Večer tak vyzněl velice dobře díky kvalitně připravenému orchestru dirigentem i hlavně zásluhou tří sólistů - slovenské sopranistky Jolany Fogašové, barytonisty Svatopluka Sema a tenoristy Richarda Samka. Zejména Fogašová je nyní hlasově, temperamentem i postavou pro roli Carmen předurčena a oba pěvci jí byli dokonalými partnery. Spokojení posluchači se již nyní mohou těšit na jubilejní desátý ročník těchto gala, který bude za rok věnován W. A. Mozartovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám