Hlavní obsah

Hackerský útok na Hollywood souvisí s Kim Čong-unem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže se zatím jen spekulovalo, že útoky hackerů na společnost Sony Pictures souvisí s KLDR a diktátorem Kim Čong-unem, teď podle serveru Variety existuje první důkaz. Skupina hackerů, která si říká Strážci míru, varovala filmovou společnost, aby nepromítala film, který „poruší mír v regionu a způsobí válku“.

Foto: Sony Pictures

Plakát ke komedii The Interview

Článek

Severokorejské internetové stránky už koncem listopadu vyhrožovaly, že potrestají tvůrce filmu The Interview, což je crazy komedie se Sethem Rogenem a Jamesem Francem. Podle Variety hackerům evidentně jde o tento film.

V komedii vystupují Dave Skylark (James Franco) a Aaron Rapoport (Seth Rogen), kteří mají televizní pořad o celebritách a požádají o rozhovor Kim Čong-una. Diktátor je náhodou fanouškem pořadu a souhlasí, jenže před odletem oba kontaktuje CIA a požádá je, aby na něj spáchali atentát. The Interview jde v USA do kin o Vánocích, v Česku zatím nemá stanovenou premiéru.

Krátce poté neznámí hackeři pronikli do počítačů ve studiích Sony Pictures a pohrozili, že zveřejní interní informace. Také ukradli a zveřejnili několik nových filmů jako Železná srdce, Annie či Mr. Turner a další.

FBI, nás nenajdete!

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

V pondělí se Strážci míru opět ozvali s výzvou, že Sony musí okamžitě zastavit promítání filmu o terorismu, který ohrozí mír v regionu a způsobí válku. Americké úřady ale již předtím vyšetřovaly souvislost mezi KLDR a problémy firmy Sony Pictures. Hackeři jim zanechali sebevědomý vzkaz: „Vy, Sony a FBI, nás nenajdete.“

Mluvčí Sony Pictures k tomu nemá komentář. Severokorejská vláda odmítá, že má s hackerským útokem cokoliv společného, ale hercům Francovi a Rogenovi vyhrožovala.

Někteří internetoví diskutéři dokonce tvrdí, že tvůrci filmu vše udělali sami, ale to je velmi nepravděpodobné vzhledem ke zveřejnění osobních údajů zaměstnanců firmy a také k tomu, že herci by se zřejmě neodvážili kvůli takové hlouposti lhát FBI, za což by jim hrozil trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám