Hlavní obsah

Germáni čučej, jak si u žigula vaříme v ešusu, vypráví ve filmu studentka z roku 1989

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karel Strachota umístil na internet svůj film 1989: Z deníku Ivany A., který odhaluje svět jedné české maturantky těsně před zhroucením komunismu.

Foto: jsns.cz

Maturantky z roku 1989

Článek

Film je založen na skutečných deníkových záznamech studentky Ivany, která se připravuje na maturitu. Štve ji prolhaná propaganda ve škole, štvou ji nesmyslné zákazy i to, že si musí dopisovat s Ruskou, která ji nezajímá a pořád se ptá na sovětské skupiny, které Ivana nezná. „Ale hned po maturitě s Oksanou končím,” slibuje si v deníčku.

Kromě nudy a znechucení ze skomírajícího režimu probleskují v denících normální teenagerské problémy a humor - třeba, když soudruh podplukovník od pohraničníků sděluje, jak občanům sebral „ideodiverzní materiál”,  například porno.

Společnost Člověk v tísni film promítala v listopadu během Příběhů bezpráví – měsíce filmu na školách, kterého se letos zúčastnilo 686 základních i středních škol z celé České republiky. Veřejné projekce probíhaly také ve venkovním kině na Jungmannově náměstí v Praze, v klubech a kavárnách po celé zemi; za hranicemi pak v Bratislavě a v Bruselu.

„Studenti reagují na film výborně. Zmiňují, že konečně mají obrázek, jak to bylo a jak jednotlivé události šly po sobě, že byl vynikající nápad propojit dobové ukázky s postavou vrstevnice, do níž se dokáží rychle vžít. Vnímají tak absurditu některých situací, bezvýchodnost jiných, naději a radost, kterou přináší sametová revoluce. Studenti umí být kritičtí a někdy i nevděční, ale během diskuze po filmu jsem nezaznamenala jediný kritický názor, naopak chválu a nadšení,” řekla učitelka dějepisu Jana Galgociová.

Snímek je zdarma na webu jsns.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám