Hlavní obsah

Filmaři protestují proti rozdělení grantů. Píšou i ministrovi kultury

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 25 miliónů korun přidělila minulý týden Rada Státního fondu kinematografie třem nejvýše bodově ohodnoceným projektům: Lída Baarová režiséra Filipa Renče dostala 15 miliónů, Tenkrát v Ráji Miloše Zábranského 6 miliónů a Když nemůžeš, přidej režiséra Josefa Abrháma 4 milióny.

Foto: Právo - Peter Horník

Filmaři poslali dopis i ministru kultury Danielu Hermanovi.

Článek

Stalo se tak na základě bodového hlasování, jemuž předcházela dohoda, že vzhledem k dlouhodobé koncepci rady podporovat méně projektů vyššími částkami budou podpořeny tři první (o podporu jich žádalo celkem 31, požadovaná částka byla celkem 241 miliónů).

Po oznámení resumé se pět radních od výsledků bodování distancovalo a odmítlo se dál podílet na rozhodování o výši přidělených finančních podpor.

Zástupci filmařských institucí, konkrétně Asociace producentů v audiovizi, Asociace režisérů a scenáristů, Filmového a televizního svazu České filmové a televizní akademie, Filmové a televizní fakulty AMU, Akademického senátu, Institutu dokumentárního filmu a Asociace provozovatelů kin, se v návaznosti na to obrátili na ministra kultury Daniela Hermana a na předsedu Rady Státního fondu kinematografie Petra Vítka otevřenými dopisy, v nichž reagují na vzniklou situaci.

„Od vzniku Státního fondu kinematografie došlo k bezprecedentní situaci, kdy se většina členů Rady Fondu, včetně jejího předsedy a místopředsedy, odmítla ztotožnit s rozhodnutím Rady o udělení podpory a veřejně se od něj distancovala. Podle jejich vyjádření, které bylo zveřejněno společně s rozhodnutím, existuje důvodné podezření, že došlo ke zneužití tajného hlasování a manipulaci s bodováním projektů,“ uvádí se v dopisu Petru Vítkovi, v němž filmaři zároveň žádají zveřejnění podrobností hodnocení projektů, zejména pak bodové hodnocení jednotlivými členy rady.

„Jedině tímto krokem bude možné vyvrátit pochybnosti o nestranném rozhodování některých členů Rady,“ uvádí se v dopise.

V podobném duchu je formulován i dopis ministrovi, přičemž na závěr je formulován i požadavek, aby při sestavování nové rady, jež se má ujmout práce na jaře 2015, „dostaly přednost skutečně respektované osobnosti, jež se těší odbornému renomé a autoritě mezi filmovými profesionály, a aby byla nově zvolená Rada při svém rozhodování zcela nezávislá a důvěryhodná. Poslanecké sněmovně by tak měli být postoupeni kandidáti, kteří mají alespoň dvě nominace od profesních organizací. Jen takoví nebudou rozhodovací proces Rady ohrožovat svojí nekompetentností nebo významným střetem zájmů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám