Hlavní obsah

UNESCO zařadilo Prahu k literárněkreativním městům

Právo, trj
Praha

UNESCO v pondělí udělilo Praze titul Kreativní město literatury. Česká metropole tak stojí po boku sedmi měst, jež titul od roku 2004 získala. Jde o Edinburgh, Melbourne, Iowa City, Norwich, Reykjavík, Dublin a Krakov.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tento výjimečný titul chápeme nejen jako uznání nesporných kvalit pražského literárního života, ale především jako závazek k jeho ještě větší podpoře,“ uvedl pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) a ocenil úsilí městské knihovny.

Samotná knihovna by nestačila, podmínkou pro ocenění kreativity ze strany UNESCO je dostatečné uchovávání a šíření literatury v daném městě, literatura musí být součástí jeho života. Se snahou získat titul UNESCO započaly v roce 2009 pražské literární osobnosti v projektu Praha město literatury.

UNESCO mj. zaujala aktivita Prahy 6, která na náměstí Svobody instalovala v říjnu 2012 knihovnu, v níž si lidé vyměňují tituly. „Za více než dva roky existence se v pouliční knihovně protočily již tisíce knih,“ uvedl místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám