Hlavní obsah

RECENZE: Sametová revoluce jako hraná rekonstrukce schůzování

Právo, Eva Zajíčková

Televizní cyklus České století, který mapuje zlomové okamžiky našich moderních dějin, dospěl k přelomovému roku 1989 a předvedl zatím nejdůsledněji realizovanou tendenci, k níž směřovalo všech sedm předešlých dílů – hranou rekonstrukci událostí.

Foto: Česká televize

Z televizního cyklu České století.

Článek

Tentokrát cyklus sleduje události z posledních týdnů roku, jež následovaly po listopadovém zásahu na Národní třídě, během nichž Občanské fórum v čele s Václavem Havlem vyjednávalo s vládou Ladislava Adamce a které vyvrcholily zvolením Havla prezidentem.

Tvůrci se však nechávají až příliš strhnout snahou zobrazit vnější skutečnost, což se sice na jednu stranu odrazí ve zručném spojení s dobovými záběry demonstrací, ale na druhou až úporným zaměřením na detaily politického schůzování, přičemž režisér Robert Sedláček nechává Marka Daniela coby Havla zacházet zbytečně daleko ve snaze tuto výraznou osobnost napodobit.

Ne že by se Danielovi nevedlo, jako Havel je pro diváka přijatelný a parodii se vyhýbá úspěšněji než v minulém dílu věnovaném vzniku Charty 77. Jenže co s tím vším, když to vyznívá samoúčelně, protože hlubší psychologickou sondu do duše významných aktérů, kterou původně tvůrci cyklu slibovali, cyklus nepřináší ani tentokrát.

Tam, kde na rozvinutí zasvěcenějšího pohledu scénář nestačí, se dokonce spokojí jen se záhadným naznačováním, což je v případě spikleneckých teorií o pozadí „sametové revoluce“ nejen překvapivě, ale i nepřijatelně laciný přístup.

Navzdory několika solidním hereckým výkonům, hlavně Jiřího Lábuse v roli Adamce, má tedy film v lepším případě znovu blíž k dokudramatu než k plnohodnotnému hranému filmu.

V tom horším se mírou zjednodušení a nadsázky opět blíží k žánru komiksu, což se týká i náznaků spikleneckých teorií. Nápadné je to hlavně v případě Adamcova poradce Oskara Krejčího, kterému tvůrci dávají i podivně temnou stylizaci a vytvářejí z něj až jakési zosobnění zla. Václavu Klausovi, jenž bude v příštím, posledním díle spolu s Mečiarem vyjednávat o rozdělení Československa, autoři zase přidělili úlohu pouhé figurky, která jen dokresluje kolorit dní, navíc zatím vyznívá jen směšně.

Uvěřit domněnce, že by třeba jen neodolali chuti si do něj rýpnout, není až tak těžké. Ale čím si zasloužila Havlova manželka Olga, aby z ní udělali unylou mátohu, to je záhada.

Poslední hurá (České století)
ČT 1, 30. 11., 20 hod. Scénář: Pavel Kosatík, režie: Robert Sedláček, hrají: Marek Daniel, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Roman Luknár, Jaroslav Plesl.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám