Hlavní obsah

Daniel Landa postavil lidi do pozoru

Právo, Milan Slezák

V rámci svého letošního turné Žito Tour 2014 vystoupil zpěvák Daniel Landa v sobotu ve vyprodané pražské Tipsport areně. Čtrnáct tisíc diváků se přišlo podívat, jak proběhne poslední koncert jeho aktuální šňůry a jak si se svou doprovodnou kapelou poradí se zpravidla obtížněji nazvučitelným prostorem sportovní haly.

Foto: Jan Šída, Právo

Daniel Landa se představil v sobotu v Tipsport Areně.

Článek

Scéna s bicí soupravou jako pevným bodem v centru byla poněkud netradičně umístěna do středu plochy arény. Je ale pravdou, že pódium ve tvaru runy Gibu by kdekoli jinde ztratilo na své výjimečnosti a využitelnosti. Takhle se muzikanti mohli pohybovat kolem dokola a být tak v dosahu mnohem většího počtu lidí než by bylo možné u klasického pojetí.

Kolem čtvrt na devět se ozvaly první tóny a do světel reflektorů postupně přišli členové kapely. Nástup zpěváka se nesl tak trochu v duchu večerů bojových sportů.

Landa přišel ze zákulisí v doprovodu ochranky v bílých mikinách a ve všech šesti cípech pódia se uklonil směrem k publiku po vzoru bojovníků thajského boxu. Vždyť nakonec, klipová podoba první písně večera, skladby Uruz, má obrazově co do činění právě s přípravou takového bojovníka.

Hrál Valčík i muzikály

Během zhruba dvouhodinového vystoupení provedl přítomné zásadními milníky své sólové kariéry. Od alba Valčík z roku 1993, přes muzikál Krysař nebo film Kvaska, až k úplným novinkám.

Ohlas diváků zejména na skladby staršího data byl bouřlivý. Zdálo se, že nikomu nevadí určitá zvuková disproporce, kdy zpěvákův hlas byl vytažen hodně dopředu, muzika upozaděna a hlasy doprovodných vokalistů slyšitelné jen občas (pravda, záleželo i na tom, na kterém místě haly jste zrovna byli).

Řady fanoušků přizdobené nezřídka i českými vlajkami show jakoby pohltila. Nutno říci, že Landa rozhodně nic neošidil a do koncertu šel se stoprocentním nasazením. Světla, ohně i neustálý pohyb účinkujících, vše bylo na profesionální úrovni.

Když jako první přídavek zazpíval bez hudebního doprovodu svou verzi husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci, mnozí ze sedících diváků na ochozech povstali jako když se hrají státní hymny.

Přestože Daniel Landa není zrovna zpěvákem ohromujícího hlasového rozsahu a ne vždy zde trefil všechny tóny, jak by měl, jeho koncert si většina přítomných bezezbytku užila. Má pro ně totiž dar neohrožených postav akčních filmů. Dokáže svým projevem předat lidem iluzi, že právě oni jsou pro danou chvíli těmi největšími hrdiny bez bázně a hany.

Daniel Landa

Tipsport arena, Praha, 29. listopadu

Hodnocení 70 ℅

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám