Hlavní obsah

RECENZE: Kiesza se napodruhé trefila

Právo, Jaroslav Špulák

Když před šesti lety vydala kanadská zpěvačka Kiesza stejnojmenné debutové album, nic se nestalo. Prosvištělo éterem i trhem jako nenápadný jarní vánek a zdálo se, že velká budoucnost talentovanou dívku nečeká. Po šesti letech je ale všechno jinak. Kiesza udělala důležitý krok.

Foto: ČTK

Kiesza má na svém kontě dvě alba.

Článek

Jmenuje se Kiesa Rae Ellestadová, je jí pětadvacet a narodila se v kanadském Calgary. V minulosti si vyzkoušela hned několik hudebních stylů, na svém druhém albu, nazvaném Sound Of A Woman, se ale rozhodla pro mix house, r’n’b a elektroniky. Výsledek je lepší, než by se při pohledu na mísené hudební vlivy mohlo zdát.

Jako své inspirace Kiesza uvádí Erykah Badu, Sade nebo Aaliyah. Pro ty, kteří znají jenom její letní hit Hide Away, je to zřejmě překvapivé, jenomže poslech dalších písniček na desce odhalí, že má chutě přece jenom – řekněme – serióznější než jen hravé.

Foto: Universal Music

Obal nového alba Kieszy.

Hudebně se vrací na začátek devadesátých let, kdy klubové scéně vládl house. Pulsující rytmus a vznětlivé doprovodné postupy hrané na klávesové nástroje na své desce doprovází výtečným zpěvem. Je v něm výrazná i silná, její projev má naléhavost, nápadně vysoký hlas je nesporně poznávacím znakem.

V devadesátých letech byl house postupně posilován vlivy jazzu, hip-hopu nebo r’n’b. To všechno Kiesza ví a na desce nabízí. Nedělá to násilně, je patrné, že jí nejde o to přesvědčit svět, jak fenomenální je zpěvačka nebo jak skvělé aranžérské nápady se svým tvůrčím týmem vymyslela. Jejím cílem bylo vyprodukovat skladby, které budou znít sofistikovaně a na základě několika vlivů vytvoří spolu s charakteristickým pěveckým projevem poznávací značku Kiesza, vlastní styl.

Nejslabším momentem alba je coververze hitu What Is Love z repertoáru eurodanceového Haddawaye. Intimní akustická verze skladbě nesluší, Kiesza se pěvecky i výrazově spíše hledá a potlačuje tak originalitu písničky. Ačkoli je víceméně akustické podání slavné skladby jistě odvážné, tento experiment se příliš nepovedl.

Kiesza se přesto svým druhým albem přihlásila o slovo, a pokud jí vydrží forma, bude to příště ještě osobitější. 2. února 2015 se představí v pražském Lucerna Music Baru.

Kiesza: Sound Of A Woman
Universal Music, 50:26

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám